Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya elljusspåret i Övre Tjärna invigs den 11 september

Annons

Igår kväll startade Gagnefs IF höstens terrängsserietävling. Fyra gånger blir det, och vid avslutningen, lördagen den 11 september, invigs det nya elljusspåret.
Det har kommit till genom två års kraftsamling i föreningen, vilket resulterat i en massiv ideell insats.

- Vi har bara lite markarbete kvar, sen är det klart. Det känns fantastiskt, säger Björn Forsén, en av initiativtagarna till projektet och ledamot i styrelsen.Som DD tidigare berättat är elljusspåret vid Gagnefs IF:s motionscentral i Övre

Tjärna nästan klart. Nu återstår bara lite markarbete, sedan kan den 3,6 kilometer långa belysta slingan invigas.
I två år har projektet pågått och det har bestått av olika delar. Den stora utmaningen var få ihop pengar genom att ansöka om bidrag och engagera sponsorer. Det har lyckats över förväntan. Sammanlagt har en miljon kronor samlats in genom bidrag från Dalarnas idrottsförbund, Gagnefs kommun, Svenska Skidförbundet, Vattenfall, lokala företag och privatpersoner.
- Dessutom har en mängd entusiaster ställt upp med eget arbete och maskiner. Vi har under dessa två år har utfört cirka 1750 ideella arbetstimmar, berättar Björn Forsén som också riktar ett stort tack till markägarna som upplåter marken där elljusspåret är draget.
Flera vinster uppnås med det nya elljusspåret, förklarar Björn Forsén:
Det är så brett att det går numera att åka både klassisk skidåkning och skate.
En belyst slinga har dragits på åkern nära klubbstugan, vilket är perfekt för skidlek och ungdomsträning.
Energikostnaden halveras. Detta tack vare att antalet lampor i spåret minskats från 320 till 110.
Att elkablarna är nedgrävda gör spåret mindre väderkänsligt och underlättar för markägarna vid avverkning och röjning.
Det nya elljusspåret innebär ett lyft för föreningen och dess verksamhet.
- Det är ett varierat och roligt spår att springa och åka skidor i, vilket välkomnas av både de aktiva och oss ledare, säger Bodil Forsén och Tomas Wikenius.
Igår kväll genomfördes första omgången av höstens serietävling i terränglöpning. 35 barn, ungdomar och vuxna deltog och det var full fart i spåret och glada hejarop. Än så länge är det ljust på kvällarna, men snart behövs lamporna tändas i spåret:
- Jag är på älgjakt och kan inte vara med på invigningen, men jag har smygtänt och vet att det fungerar, säger Calle Andersson med ett skratt. Han är en av entusiasterna som efter två års hårt arbete kan pusta ut efter att äntligen ha kommit i mål.

CHARLOTTA RÅDMAN FRANS