Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya förskolan Växa till Gagnef?


En ny fri förskola, Växa, vill etablera sig i Hedemora, Gagnef eller Borlänge. Föräldrarnas önskemål ska få styra öppettiderna. Och valet av kommun beror på vilken av dem som har passande lokaler.
– Det är jättesvårt att hitta en lokal, säger vd:n Frida Dufåker.

Hon är utbildad förskollärare och har länge drömt om att starta en egen förskola. Valet föll först på Hedemora eftersom hon och kompanjonen Thomas Gilén kommer därifrån.
– Han är bra på den ekonomiska delen och den pedagogiska biten klarar jag, vi tänkte slå våra kloka huvuden ihop, berättar Frida Dufåker.

Det har bara gått några veckor sedan ansökan lämnades in, men de har redan ett stort kontaktnät av intresserade föräldrar.
Eftersom också Gagnef har ont om förskoleplatser har ansökan även skickats dit.
– Allt är i princip klart i båda kommunerna, nu hänger det på lokalen. Det är mycket riktlinjer när det gäller kök, ventilation och sådant, säger Frida Dufåker.

I Borlänge har inte processen kommit lika långt. Men även det är en kommun med förskolekö, så förskolan Växa kan lika gärna hamna där så småningom.
Hon vill inte ha någon tillfällig lokal utan ett ställe där förskolan kan stanna kvar.
– Annars väntar vi hellre ett tag, säger hon.
Det är Skolinspektionen som ger tillstånd att starta förskolor.

Johan Källs/DT