Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya förskoleplatser får finansieras ur befintlig budget

Nu är nästa års budgetram för familje- och utbildningsförvaltningen i Smedjebacken satt.

198 471 000 kronor tilldelas verksamheten 2014.

På grund av den förskolesituation man i Smedjebackens kommun befinner sig i, där många barn väntar på plats och nya avdelningar behöver iordningställas, äskade familje- och utbildningsnämnden tidigare i år om 1,7 miljoner extra hos kommunfullmäktige. Men där fick man avslag.

– De pengarna var tänkta till förskolans utbyggnad, men vi får hitta andra möjligheter, säger förvaltningschef Ronny Kihlander.

För att ha råd med den nya förskoleavdelningen har man därför tittat på vad man kan spara in på för att klara nästa års budget på drygt 198 miljoner kronor.

– Vi har minskat budgeten för ekonomiskt bistånd 2014, så där kan det finnas utrymme att lägga pengar på förskolan, ger Kihlander som exempel.

Man kommer också att spara pengar på att en specialpedagogtjänst verkar 20 procent på barn- och ungdomspsykiatrin i Ludvika, en senareläggning av en ny avdelning samt att under höstterminen 2014 dra in en skolskjuts.

– Det kan säkert vara besvärliga besparingar, men vi hade inte föreslagit dem om vi inte trodde att det var möjligt, säger Kihlander.

Att på något vis hitta pengarna är ett måste. Just nu står 45 barn i kö för att få förskoleplats i kommunen och 22 av dessa behöver plats under januari till mars.

En ny avdelning planeras till Stegelbacken. Men innan lokalerna kan anpassas till förskola väntar man på att de fyra klasser som nu använder lokalerna ska flytta till Bergaskolan.

Detta är i nuläget planerat att ske under jul, och sedan ska lokalerna på Stegelbacken anpassas, bland annat genom att ordna skötrum.

– Allra senast räknar vi med att flytta in förskolan första april, säger Kihlander.

Vad gäller 2013 års budget för förvaltningen räknar man med att klara den.

– Prognosen till och med oktober pekade på ett nollresultat vid årsskiftet.

Beatrice Åström
beatrice.astrom@dt.se