Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya hem av gamla läkarvillor

Annons

De tre före detta läkarvillorna i området Vårby på Skönvik har fått nya ägare. Caroline Willfox och hennes familj har köpt husen.

– Vi bor i ett av husen och hyr ut lägenheter i de andra, säger hon.
Caroline Willfox är politiskt aktiv för moderaterna i socialnämnden och kulturnämnden i Säters kommun. Hon har också ett stort intresse för inredning. En kort period hade hon heminredningsbutik i Säter.
– Jag tycker att inredning är jättekul och att det är roligt med design. Nu sysslar jag med det på sidan om och levererar till butiker i Stockholm och Göteborg, säger hon.

Caroline Willfox kommer från början från Göteborg och flyttade till Säter 2006. Men för ett par år sedan flyttade familjen hem till Göteborg.
– Men då fick vi höra att de här husen var till salu, och nu är det Säter för oss, säger Caroline.
Vid köpet så ägdes husen av Säterbostäder. Carolines familj delar nu på ägarskapet med hennes mamma som bor i Göteborg.

Husaffären kom rätt i tiden då hon fick jobb som politisk sekreterare hos Moderaterna i Dalarna.
– Det var ett stort steg för mig att ta en heltidstjänst efter att jag arbetat i sju år som min egen. Jag skriver mycket artiklar och pressmeddelanden, och stöttar upp lokala föreningar i Dalarna. Det är jättekul, säger hon.
Caroline Willfox är journalist i botten, har själv skrivit böcker och ägnat sig åt bokprojekt i sin egen firma som för tillfället är vilande.

Ängsgården, Mellangården och Sjögården kallas de tre trävillorna som ligger granne med golfbanan med utsikt över Ljustern. Två av husen är gula och ett är ljust grått. De har en charmig gammaldags prägel med kakelugnar, sneda vinklar och sluttande tak inomhus.
Husen byggdes som läkarbostäder, troligen i början av förra seklet, och har senare fungerat som utslussning av patienter. Varje hus har från början haft två trerumslägenheter, en på övre och en på nedre botten.
Men de var förfallna efter att ha stått tomma ganska länge. De har krävt en hel del renovering efter köpet och ännu är inte allt klart.
– Vi har målat om, bytt ut vitvaror och lagt nya golv och i det här huset där det varit vattenskador har vi rivit ut en hel del, säger Caroline.

Ängsgården, det hus som ligger närmast golfklubben och har den största tomten, är det familjen nu bor i.
– Detta huset var i mest dåligt skick då en del av taket rasat in, säger Caroline.

När taket var lagat så har familjen bland annat rivit ut en vägg och skapat ett stort ljust vardagsrum med altandörr ut mot trädgården. Den gamla öppna spisen har försetts med en ny insats där en brasa brinner. På övre botten ligger sovrummen och där ska ett nytt badrum byggas. En av husets två trappor till övervåningen ska tas bort. Så det är fortfarande mycket kvar att göra. Men Carolines smak för heminredning syns tydligt. Det är ljust och luftigt i det stora vardagsrummet och sparsmakat möblerat med en blandning av gammalt och nytt. I ett hörn står en gammaldags symaskin som ett dekorativt bord.
–Symaskinen har tillhört min morfars mamma, säger Caroline.

På trampmaskinen står en spegel med glas märkt av ålder och nött guldram med ornament. Caroline berättar att hon köper in möbler och föremål på auktioner i Östeuropa. Hon är van att ha olika projekt på gång.
– Jag har bråttom och är rastlös. Min utmaning är att lära mig ta det lugnt och bara vara, säger hon.
Något som den natursköna miljön på Skönvik och det nya huset nog kan bidra till.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se