Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya idéer för Fors centrum

En liten park för umgängen och ett litet torg för möten är några av idéerna för Fors centrum. De är resultatet av förslag som presenterades av landskapsarkitekt Peder Melin.

Mellan 30 och 40 personer kom för att prata om Fors förnyelse. I juni gick 35 forsbor en vandring runt i cent-rum tillsammans med landskapsarkitekter. Intrycken samlades in och har nu bearbetats.
Peder Melin redovisade förslagen. Önskemålen om ett tydligt centrum, som fungerar som en mötesplats hade omsatts i en skiss hur det skulle kunna se.

I stället för en stor asfaltyta med återvinningscontainrar och parkeringsplatser skulle forsborna kunna få en grönt och välkomnande plats. Förslaget är ett litet bilfritt torg framför entrén till Ica, med en stor svängd soffa, grönt och konst. Återvinningsstationen flyttas lite och skärmas av.
Bakom Ica skulle den före detta kiosken kunna rivas och ge plats för en liten park.
I övrigt fanns förslag om bredare gångbanor, bättre ordning på skyltarna, trevligare belysning och viss uppröjning i centrum, några träd vid missionshuset och lägre häckar.
– Det spännande med det här projektet är att kraften kommer underifrån, från forsborna själva, sa Peder Melin.

Får att få centrum vänligare föreslog han att Brukvägen skulle göras smalare, få tydliga övergångsställen och en busshållplats med väderskydd.
Röster höjdes för att vägen redan nu är för smal för tung trafik. Andra tyckte att den tunga trafiken kan ta en annan väg.
Det finns också en oro för mer trafik genom samhället när riksväg 68 byggs om.

Kontentan av mötet var att de flesta tyckte att idéer om ett litet torg vid Icas entré och en park bakom affären var mycket bra idéer.
Nu ska idéerna presenteras för länsstyrelsen som bidragit till projektet och för kommunen.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se