Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya kraftstationen i Eldforsen har stått still i ett år

För drygt ett år sedan stod den nya kraftstationen klar vid Eldforsen.
Men fortfarande har inte Fortum fått klartecken från Miljödomstolen att starta upp produktionen.
När kraftbolaget kan få ett nödvändigt driftstillstånd är fortfarande inte klart.

– Det har gått troll i det här projektet och det är inte roligt, konstaterar Göran Hult, ansvarig för vattenkraften inom Fortum.
Fortum har satsat runt 120 miljoner kronor i det nya kraftverket i Västerdalälven i Eldforsen söder om Vansbro. Efter en hel del problem stod hela anläggningen klar för att tas i drift den 1 juli förra året. Men då påtalade kammarkollegiet som är remissinstans att det krävdes både en miljökonsekvensbeskrivning och ett samråd innan det får tas i drift.
– Vi har en annan uppfattning, men vi har ändå valt att inte överklaga då det säkert skulle dra ut på tiden mycket längre, säger Göran Hult.
Nu ligger ärendet hos Miljödomstolen. För Fortum betyder driftstoppet förstås att man inte kunnat producera någon elström på snart över ett år i det nya moderna kraftverket.
– Jag hoppas att vi kan få igång driften innan årsskiftet, men det vet vi inte, tillägger Göran Hult.
Att kraftverket står still menar han inte bara innebär ett ekonomisk bortfall för företaget. Det betyder även att ett års produktion vid det nya kraftverket ersatts med elström som producerats vid bland annat kolkraftverk.
– Får vi bara ett drifttillstånd är det bara att trycka på knappen, men det är knappt man vågar gissa när, tillägger Göran Hult.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se