Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya krafttag mot lupinens framfart

Från nyåret tar Norge i med hårdhandskarna mot ett 30-tal växter som på olika sätt hotar den biologiska mångfalden i landet och förbjuder import, att sälja och plantera arterna. Dit räknas med all rätt lupinen.
– Det här är riskarter som sprider sig och gör stor skada på ekosystemet, men som sålts över disk och lovliga att plantera ut i naturen, säger Arnodd Håpnes, ängsrådgivare vid Naturvernforbundet.
Läs också: Lupiner konkurrerar ut ängsväxter


Nu inleds striden mot lupinens framfart i naturen


Se Lasse Lagerqvists kamp mot lupinerna

Lupinen är en invasiv framkorsad nordamerikansk trädgårdsväxt som bakvägen nästlat sig in i vår natur. Den sprids ohämmat genom frö, jordstammar eller underjordiska rötter. Växten har dessutom kvävebindande rotknölar. Våra ängsblommor - däremot - skyr sådana växtmiljöer. Blåklockor, prästkragar, kattfot, tjärblomster och blåviol svälts ut från vägrenen och raderas. Det är det här som gör lupinen till en tickande bomb i naturen.

Men nu håller bekämpningsåtgärder på att utarbetas för att rädda värdefull ängsvegetation. Det behövs samordnade aktioner och krafttag för att vår egen flora inte helt skall manövreras ut.

Att lupinen är svårbekämpad bekräftas av Mårten Nilsson i Östra Rönnäs, Leksand.

– Jag har ägnat 100 timmar i år åt att försöka "utrota" fyra lupinbestånd, säger han. I fem-sex år gamla växter finns myriader av frön som oavbrutet gror. Här hjälper inte ens tio bekämpningsåtgärder. Det växer hela tiden upp nya plantor. Och rötterna är redan från början lika djupa som plantans höjd och kan växa med minst fem centimeter om dagen.

Lupinen är envis och seg och bekämpningen måste vara långsiktig och upprepas ofta. Rötterna klarar övervintringen bra och fröna bevarar sin grobarhet i över 50 år. Man bör alltså se till att det inte bildas några nya frön genom att kapa blomstjälkarna innan fröna mognar. Då fylls inte fröbanken i marken på och inga fler frön sprids ut i omgivningen.

Den mest arbetsamma men effektiva metoden är att gräva upp rötterna och slutligen torka eller bränna upp dem. För att ytterligare hejda spridning av bestånden rekommenderas slåtter två gånger under säsongen.

Länsstyrelsen Dalarnas rekommendationer omfattar följande åtgärder:

* Gräv upp lupinerna med rötterna.

* Återkom året därpå och gräv upp eventuellt tillkommande plantor.

* Skär av plantorna innan de gått i blom. Då kommer de tillbaka och hinner förmodligen blomma sent, men inte bilda frön.

* Slå ned blommorna direkt efter att de har blommat över.

* Om det finns frökapslar - skicka till brännbart på tippen! Lägg ej i skogen eller i egen kompost.

* Attackera plantorna direkt när de kommer upp på våren, sparka eller skrapa sönder dem när plantorna är små.

* Återkom med ett par veckors mellanrum så minskas utbredningen av beståndet.

* Så ej fröna utanför din egen tomt.

Läs mera: Upp till kamp mot farsoten lupinerna

Staffan Björklund 023-475 64 staffan.bjorklund@mittmedia.se