Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya Mora Orsa miljönämnd har haft sitt första sammanträde

Annons

Efter mer än 40 års samarbete på tjänstemannanivå har nu också politikerna börjat samverka. På onsdagen träffades den nya, gemensamma Mora Orsa miljönämnd för sitt första sammanträde.
- Ett historiskt ögonblick, säger Christina Bröms, C, vice ordförande.

Den gemensamma miljöförvaltningen skapades redan år 1968. Men det har dröjt tills nu innan Mora och Orsa kommuner gått ihop om en gemensam politisk nämnd.
Den består av fem ledamöter från Mora och fyra från Orsa. Ordförandeskapet kommer att växla mellan kommunerna och först ut att hålla i klubban är Hans Nahlbom, S, från Orsa.
- Det går jättebra. I och med att kommunerna har jobbat ihop så lång tid så finns det inte så många meningsskiljaktigheter, säger han.

Regelstyrt

Christina Bröms från Mora påminner om att mycket av nämndens och förvaltningens ansvarsområden och verksamheter är styrda av lagar och förordningar.
- Därför finns det inte så mycket svängutrymme för oss, säger hon.
- På förvaltningen har vi sett det här som en enda stor region. Vi delar inte upp det i Mora och Orsa, säger miljöchef Camilla Björck.

Utbildas

Kommunerna skiljer sig alltså inte så mycket åt sinsemellan, mer än i enskilda sakfrågor. Exempelvis har Mora arbetat mer med vindkraft än vad Orsa gjort. Sådana erfarenheter sprids nu i den gemensamma nämnden. Eftersom många av ledamöterna är nya, får politikerna också gå utbildning i bland annat livsmedelslagen och miljöbalken.
- Man måste ju ha ett hum om vad som gäller, säger Hans Nahlbom.


JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
023-476 82
jennie-lie.kjornsberg@
daladem.se