Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya regler för sms-köp på fredag

Fredag 1 februari finns det risk för att en del som ska använda sig av olika sms-tjänster får problem.Månadsskiftet innebär att det inte längre är möjligt att betala exempelvis parkeringsavgiften via sms med sin mobiltelefon försvinner. Istället måste registrering göras för en särskild tjänst.Anledningen är nya påbud från EU.Det har Sveriges största mobiloperatörer tagit fasta på.Redan i somras lanserade de en ny tjänst. Först nu kommer den igång på allvar.Detta eftersom betaltjänstlagen, efter ett EU-direktiv, inte gör att mobiltelefonoperatörerna längre får låta sina kunder betala exempelvis sms-biljetter på bussar med pengar som finns på kontantkortet. Detsamma gäller möjlighet att få kostnaden på mobilfakturan. Landets fyra största mobiloperatörer – Telia, Tele2, Telenor och Tre – har därför egen lösning:
Wywallet.
Tjänsten drivs genom ett gemensamt bolag.
Sms-köpen görs via den tjänsten – men först sedan mobilkunderna registrerat och anslut sig till den.
Betalning sker antingen genom att att regelbundna fakturor skickas eller att pengar sätts in på kontot i förskott.
För smarta telefoner som iPhone eller Android finns så kallade appar, små program, att ladda hem.
Även för de med enklare telefoner fungerar sms-köpen, under förutsättning att registrering har gjorts. Betalning sker då med faktura.När mobiloperatörerna lät allmänheten börja ta del av tjänsten i somras var förhoppningen att de flesta länstrafikbolagen, exempelvis Dalatrafik, skulle anslutas till tjänsten. Så har inte blivit fallet, endast i Skåne finns den möjligheten. För bussresenärer i Dalarna är det möjligt att köpa sms-biljetter via en annan app i de smarta telefonerna (se text härintill).En del har måhända oroat sig över att inte skulle vara möjligt att sms-rösta till Melodifestivalen, vars första deltävling sänds på lördag.
Ni kan vara lugna. Wywallet skriver bland annat så här på hemsidan:
”Ja, det kommer du kunna göra. Man behöver inte ha WyWallet för att kunna rösta i TV.”

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se