Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya rön om fästingbett i smittskyddsläkare Anders Lindbloms forskning

Smittskyddsläkare Anders Lindbloms forskning tar fram nya rön om en bakterie Rickettsia som uppstår vid fästingbett och är vanligare än man trott.

Annons

Det Anders Lindblom kommit fram till i sin forskning är att det är mellan 3 till 20 procent som får bakterien i samband med fästingbett.

Bakterien Rickettsia överförs främst via fästingar, men även andra leddjur som löss, loppor och kvalster kan sprida den. De flesta får inga symptom, men några patienter i forskningsstudien har uppvisat lindrig hjärnhinneinflammation, hudutslag, feber och muskelvärk.

- Det jag kommit fram till i min forskning är att det inteär ovanligt att bli smittad av Rickettsia om man blir fästingbiten i Sverige. Det är mellan 3 och 20 procent som får bakterien i samband med fästingbett, säger Anders Lindblom i ett pressmeddelande från Landstinget Dalarna.

LÄS MER: Dalaläkare bakom ny test av borrelia hos barn

Utöver Rickettsia-bakterien tas ytterligare ett fynd upp i avhandlingen.

- Vi har även hittat en loppburen art av Rickettsia som kan drabba alla, alltså inte bara de som blir fästingbitna. Hur pass utbredd denna är i Sverige vet vi ännu inte. Den anses huvudsakligen överförasvia kattloppor men kan sannolikt överföras även av andra loppor och kanske även av andra leddjur, säger Anders Lindblom.

Viktigt är att sjukvården har Rickettsia-bakterien i åtanke när man undersöker patienter som blivit fästingbitna, menar han.

- Sjukvården ska tänka på att ta prov för sjukdomen vid influensaliknande symtom och utslag efter fästingbett. Sjukdomssymtomen liknar de man kan få av andra fästingburna sjukdomar som borrelia, så provtagning behövs för att ställa rätt diagnos. Att den tidigare varit okänd i Sverige göratt diagnosen förmodligen förbisetts ofta.

Anders Lindblom disputerade vid Uppsala universitet den 26 oktober. I sin forskartjänstär han knuten till CKF, Centrum för klinisk forskning Landstinget Dalarna och Institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsalauniversitet.