Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya studenter på Högskolan Dalarna

Inom lärarutbildningen på Högskolan Dalarna erbjuds utbildning till förskole- grund-, ämnes- och yrkeslärare i gymnasieskolan i skilda utbildningsprogram. Dessutom ges kompletterande pedagogisk utbildning. Nu har terminen börjat och pedagoger är högvilt på arbetsmarknaden.

Hur ser det ut på Högskolan Dalarnas lärarutbildningar inför terminsstarten? Är kurserna fullbelagda? Vad säger studenterna?

- Jag tycker läraryrket kan lyftas på många sätt. Vi är viktigare än någonsin, menar Lovisa Gehlin som börjat studera på Grundlärarutbildningen Förskola till årskurs 3.

Under två dagar, måndag och tisdag, pågår intagningsproceduren på Högskolan Dalarna. Lärarförbundet är också på plats.

– Det är bra att studenterna får träffa oss så fort som möjligt, tror Kristina Jernström, skolledare och styrelsemedlem i Lärarförbundet.

Lärare är en bristvara idag. Det sägs att utbyggnaden av lärar- och förskollärarutbildningen med 2 300 personer inte kommer att råda bot på bristen?

– Nej, pensionsavgångarna slår rekord. Det är en stor anledning till lärarbristen.

Samtidigt ökar arbetsbelastningen på läraren. Hur diskutera ni kring sådana frågor?

– Vi strävar efter att höja lönen. Men det går långsamt. Staten jobbar också med det så kallade lönelyftet som träder i kraft i höst och som syftar till att belöna lärare som gör det lilla extra. Men tyvärr, ju större barngrupperna är med färre lärare dessto mer kringarbete. Det är ett stort problem. Därför lämnar många yrket. Här kan vi ta strid än mer.

Terminsstarten i skolan, som den här veckan på Högskolan, ett tidevarv som riskerar att ge begreppet ”kunskapslucka” en helt ny innebörd. Det är troligtvis inte eleverna som haft mest ångest inför skolstarten den här gången, utan istället rektorer, politiker och lärarkollegor?

– Ja, bristen på utbildade lärare blir så här års en skolledarfråga, berättar Jernström. Det är ett tufft arbete som många rektorer slitit med hela sommaren. Säkert finns det personal på plats på de flesta skolor just nu, frågan är bara om alla har rätt utbildning.

LÄS MER: Högskolan Dalarna bäst enligt studenterna

Fyller Högskolan Dalarna sin förskollärarutbildning?

– I dag gör skolan ett överintag. Ca 300 har sökt, drygt 50 har antagits. Det är fullt också på Grundlärarutbildningarna F - 6, berättar Catarina Gehlin, informatör och styrelsemedlem i Lärarförbundet.

Nästan 400 nya lärarstudenter registreras på Högskolan Dalarna.

– För mig som förskollärare så fyller de här dagarna verkligen på med energi. Det är inspirerande att möta alla nya och förhoppningsfulla studenter som vet att de är eftertraktade.

Frida Klasson, Isabelle Vestlund, Linda Hagberg, Johanna Gustafsson och Maria Blank lämnar lektionssalen den första skoldagen. Nu är de registrerade på förskollärarlinjen. Studietid; tre och ett halvt år.

I dag går det två förskollärare på femton platser. Ni är minst sagt eftertraktade. Hur viktigt har det varit i valet av utbildning?

– För mig är intresset för barn det viktigaste, att få vara med och påverka framtiden för förskolebarn är min starkaste drivkraft. Samtidigt är det förstås en fördel om efterfrågan är så här stor för den som valt det här yrket, säger Maria Blank.

– Nu tänker jag mest på att det ska bli kul och intressant att få börja studera. Jag vill jobba med något jag själv mår bra av och då kommer sådant som pengar och efterfrågan i andra hand. Samtidigt ska jag ha den lön jag förtjänar. Lärare är underbetalda idag, menar Isabelle Vestlund.

– Jag valde mellan att studera till socionom eller förskollärare. Och att få jobb direkt efter utbildningen var avgörande då jag till sist valde att studera på Förskollärarprogrammet på Högskolan Dalarna, berättar Frida Hagberg.

Sett till riket i stort kommer Sverige om tio år att sakna mer än 65 000 lärare enligt Statistiska Centralbyrån.

LÄS MER: Färre sökande till Högskolan

Ladda hem nya versionen av Dala-Demokratens iPhone-app här.

Ladda hem nya versionen av Dala-Demokratens Android-app här.

Fakta: Lärarutbildningarna

Antal registrerade lärarstudenter Högskolan Dalarna höstterminen 2016.

Förskollärare: 50.

Grundlärare årskurs F - 3: 50.

Grundlärare årskurs 4 - 6: 48.

Ämneslärare: 150.

KPU, Kompletterande pedagogisk utbildning, årskurs 7 - 9: 20.

KPU, Kompletterande pedagogisk utbildning, årskurs Gymnasiet: 14.