Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya vindar blåser

Att nuvarande ordförande i kyrko­rådet, Lennart Thorslund inte ställer upp till omval är känt sedan tidigare.­ Men det blåser ordentligt nya vindar också på andra håll inför valet till kyrkofullmäk­tige i Mora.

Moderaterna från förra kyrko­valet har bytt namn till Borgerligt alternativ. Förutom välkända gamla och nya moderatnamn finns nu också bland andra Folkpartiets Mats-Gunnar Eriksson bland den nomineringsgruppens kandidater. Alla de tre Moderaterna som valdes vid förra kyrkovalet ställer upp till omval.

Hos centern, som det stormat mest kring, ställer bland andra Sonja Sys inte upp i årets val. Men här finns många nya namn, bland dem stadsarkitekten Tommy Ek.
Bland Socialdemokraterna finns nuvarande kyrkofullmäktige Nils Uhlén och Marie Ehlin inte bland kandidaterna. Bland dem som kandiderar återfinns både Bigitta och Lennart Sohlberg.
Mest sig lik är nomineringsgruppen Partipolitiskt obundna. Alla nuvarande fullmäktige ställer upp igen plus ytterligare 16 kandidater.
Vid förra kyrkovalet fanns 14 433 röstberättigade i Mora­ församling, i år är det 13 796.

Bara 12,1 procent av de röstberättigade valde att utnyttja sin makt förra gången. Av 1 752 röster som lades på de olika kandidaterna var 33 ogiltiga. Störst blev centerpartiet med 45,20 procent av rösterna. Där­efter följde Socialdemokraterna med 25,19, Partipolitiskt obundna med 17,92 och ­Moderaterna med 11,69 procent av rösterna.

Rosa Golzio/DT