Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyamko Sabuni (FP) om flyktingmottagandet

- Jag tycker att grannkommunerna kunde göra mer för att hjälpa Borlänge med till exempel praktikplatser och arbetsplatser, sa Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister, vid sitt besök på Ica:s lager i Borlänge.

Innan besöket på Ica: s lager hade Nyamko Sabuni träffat politiker och tjänstemän vid kommunen. Där hade hon fått uppfattningen att kommunen var nöjd med vad staten gör för att stödja kommuner med högt flyktingmottagande.
- Det nya individanpassade introduktionssystemet kan vara till stor hjälp här. Vi vill ha kortare introduktionstid för högutbildade och lägre tid för lågutbildade. Sedan vill vi förändra socialtjänstlagen så att det blir aktivitetskrav för att få försörjningsstöd och införa fler yrkesutbildningsplatser, sa Nyamko Sabuni.
- Men jag tycker att grannkommunerna kunde hjälpa till mer också.

Gott exempel

Som en del av valrörelsen var hon under gårdagen på besök på Ica:s lager i Borlänge. Den här gången hade man valt ut de "goda exemplen" i Borlänge, och den 500 man starka arbetsplatsen var ett av dem, det andra var Hagagymnasiet.
- När det gäller sådant här går det rykten. Och ryktet säger att den här arbetsplatsen är bra på att bedöma människor efter kompetens, och att man inte diskriminerar efter hudfärg, religion och liknande, sa Nyamko Sabuni vid besöket.

Borlängebor trevliga

Nyamko talade med två av de anställda på företaget vid besöket. Roya GhalandarPour var en av dessa.
- Det är okej att jobba här, men man kan inte jobba här hela livet, det är för fysiskt och psykiskt krävande, sa Roya.
Hon flyttade till Borlänge från Linköping där hon studerade till byggnadsingenjör, för jobbet på lagret. Sjukdom gjorde att hon inte orkade med studierna och beslöt sig för att jobba ett år.
Nu vill hon stanna i Borlänge och plugga färdigt här.
- Svenskarna i Borlänge är jättetrevliga om man jämför med dem i Linköping, förklarar hon.
- Där är de så snorkiga.

KLARA ERIKSSON
0243-920005
klara.eriksson@daladem.se