Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyanlända lagar mat på Hemköp

Kofta i ugn med en frisk gurkröra, en syrisk specialitet som Hemköps kunder fick chans att provsmaka när de fredagshandlade. Talar och Agop som söker asyl i Sverige blev första paret ut i butikens satsning på att ge smakprov på mat från hela världen.

Annons

– Kofta lagad på det här sättet är som en paj fast degen är gjord på hackade nötter och bulgur. Mellan lagren lägger man köttfärs, berättar Talar Berberian.
– Till den serverar vi en röra kallad jajek gjord på gurka, yoghurt och vitlök, säger maken Agop Ohani Adward.

De kom från Aleppo i krigets Syrien för tre månader sedan med sina två barn och talar redan lite svenska.
– Det är roligt att vara här och träffa folk och bjuda på vår mat. Jag älskar mat­lagning och kommer gärna tillbaks, säger Talar.
Satsningen på mat från hela världen är ett integrationsprojekt i samarbete mellan Röda korset och Hemköp.
– Butikschefen Mari Wall kom på idén och kontaktade oss. Det här är integration som fungerar. Våra asylsökande får träna svenska och visa upp sin matkultur. När Talar och Agop har stått här en dag blir de igenkända på stan och kan skaffa sig nya kontakter, säger Röda korsets Gunborg Morén.

Hemköp ska fortsätta att bjuda in asylsökande som har kontakt med Röda korset för att laga mat en eller två fredagar i månaden. Butiken står för ingredienserna och maten tillagas i Hemköps kök.
– Vi svenskar reser mycket och får aptit för mat från andra länder. I Hedemora bor folk med många olika nationaliteter som också är våra kunder. Varför inte låta dem komma hit och bjuda på sin mat tänkte vi, säger Marie Wall.

Talar och Agop vill inte tala om de fasor de har upplevt i Aleppo. De motsätter sig den inblandning i kriget som USA sägs planera.
– Vi vill inte att man attackerar Syrien med robotar. Då blir det vara värre, säger Talar.

Rolf Sundblad/DT