Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nydanande skräck av Strandberg

Nydanande spännande skräckromaner är det ont om. Men Mats Strandbergs ”Färjan” är verkligen ett nytt grepp på den klassiska ”Instängd-och-rädd”-genren.

Skeppet ”Baltic Charisma”, en finlandsfärja ska just ge sig av och passagerarna lastas på. Alla möjliga personlighetstyper flockas på skeppet. Här har vi Zandra och Madde, två partyprissar som ofta tar färjan för lite kärlek och festande. Vi möter den före detta schlagerstjärnan Dan Appelgren som försöker skrapa upp det sista av berömmelsen som karaokevärd.

Drömmar om kärlek och lycka ligger i luften. Det berättande ögat sveper över folksamlingen. Allt är mycket bra berättat och nästan obehagligt detaljerat. Jag känner att jag varit med om detta, att det skulle kunna vara jag som gick på färjan. Jag känner igen kusinerna Abbe och Lo som nu i begynnande tonåren glider ifrån varandra. Inträdet i vuxenlivet har gjort Abbe introvert och Lo till en sur tonårsbitch som fäller elaka kommentarer om allt och alla. Och så personalen på färjan som redan har sett och hört allt – ingenting gör dem förvånade längre vad gäller människors egenheter.

Det är mycket skickligt berättat, det skulle kunna vara en roman om människors relationer, om förtvivlan och ensamhet, om folk som söker kärleken och som aldrig får till det. Precis som det är när Finlandsfärjorna stävar i mörkret över havet.

Några passagerare bär på en mörk hemlighet, en smitta som vill döda dem alla. I de trånga korridorerna och i trapporna rör de sig. De vill hålla sig undan men en efter en faller de och förvandlas till ”nyfödda”. Även överfallen och andra hemskheter beskrivs effektivt och detaljrikt. Ur den panikslagna massan flimrar en och annan hjälte och skurk förbi. De är de facto fast på färjan, omgivna av hav och utan räddning, sätter scenen för en av de bästa skräckromaner jag läst.

Mats Strandberg är mest känd för ”Cirkeln” som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Idén till ”färjan” kläcktes på en färja till Åland där författarduon skulle medverka på en festival. Mats Strandberg säger i en intervju att hans största inspiration var Stephen King som han beskriver som sin största författaridol. Och visst kan man känna igen stilen. Hjältarna kommer ur människorna på utsidan. Det är inte de snygga, populära som är hjältarna, det är de som ingen trodde på.