Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nygammal matematik

Matte – det handlar inte bara om att sitta i en skolsal och räkna. Det handlar om att tänka kreativt och lösa problem.Det har elever från elva kommuner i Dalarna, Västmanland och Gävleborg fått prova på i mars när de besökt Avesta och Verket.

Här finns bland annat matematikutställningen Bagdad, som ingår i det kreativa lärandet i Avesta. Verket är ett nav i den pedagogiska utvecklingen i kommunen där man drar nytta av Verkets miljö och grundpelarna historia, konst och naturvetenskap/teknik.
Solweig Palm, pedagog och samordnare för ”Kreativt lärande i Verket” berättar att man hade planerat att under den här våren nå fler skolelever än de som finns i Avesta. Samtidigt hade en konferens med deltagare från Triple Steelix kompletterats med ett besök i Verket som bland annat innebar en workshop i Bagdad.

Reaktionen blev att det här är just de kvaliteter som stålföretagen vill att deras nya unga anställda ska ha. Triple Steelix är en regional samverkan mellan stålföretagen i Bergslagen.
– Det handlar om att anta utmaningar, tänka utanför ramarna och lösa problem, säger Solweig Palm.
Hon brinner speciellt för naturvetenskap, teknik och matematik. Före jul blev hon uppringd av Lena Norrström, projektansvarig inom Triple Steelix, som berättade att de beslutat att bekosta bussresa och en halvdag i Verket för en grupp elever från alla sina 13 medlemskommuner.

Över 300 elever från årskurs två till åtta plus ett 30-tal lärare har under mars besökt Verket och låtit sig inspireras av nya sätt att se på matematik.
Nya är kanske inte rätt ord. När elever kommer möts de av Muhammed Ibn Musa al Khwarizmi, en matematiker som levde på 800-talet i Bagdad, och Sonya Kovalevskaya, rysk matematiker som blev Sveriges första kvinnliga matematikprofessor. 
Bagdad är uppbyggd som tält där besökarna ställs inför praktiska problem och får öva logiskt tänkande, problemlösning och samarbete.
– Vi har mötts av fantastiskt positiv respons från elever och lärare, berättar Solweig Palm. En lärare sa att besöket var som att vinna högsta vinsten.
– Det känns roligt och vi har bland annat fått förfrågningar om studiedagar, säger Solweig Palm. Jag hoppas att många kommer när vi har öppet för allmänheten 25 maj till 8 september.
Hon påpekar att verksamheten i Verket ligger helt i linje med Läroplan 2011 för grundskolan.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se