Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytänkande och skräck i Sågmyra

På fredag är det teaterpremiär för Fritt lopp för de dugliga.

ScenKonstellationen är en fri teatergrupp i Dalarna som använder nya grepp både konstnärligt och i sitt sätt att närma sig sin publik. Deras senaste stora produktion, Tulpansvindeln, handlade om finansbubblor, flockbeteende och framtidstro. Nu drar Scenkonstellationen tillsammans med Bombina Bombast upp ridån för sin andra premiär i gamla yllefabriken i Sågmyra. Temat är ras och rädslor för det främmande och behovet av att kategorisera, gruppera och sålla ut. Förresten, det där med ridåer kan du glömma.

– Vi tror folk är redo att uppleva teater på ett annat vis. En teaterpublik får inte bara definieras som en grupp passiva människor som bara sitter och tittar, berättar Eleanore DeLoughery Nordin, som är en av grundarna till ScenKonstellationen. Genom att blanda konstformer skapar vi nya möjligheter att granska vår tids normer, trender och ideal.

Eleanore DeLoughery Nordin och Kristofer Pettersson, som är andra hälften i ScenKonstellationen, bor inte långt ifrån den gamla fabriken i Sågmyra.

– Vår teater jobbar i ett annat format än vad man kanske är van vid. Vi bygger föreställningar med hjälp av en stark interaktiv form, där du blir deltagande och medskapande, berättar Kristofer, som jobbat som teatermusiker på Västanå Teater, Dalateatern och Folkteatern i Gävleborg.

Ta en gammal nedlagd fabrik med stora och spännande rum, som en labyrint. Lyft din publik med hjälp av en långsam varuhiss in i skeendet. Ge sedan förutsättningar för var och en att gå sin väg in i handlingen aktiverad med den senaste tekniken inom ljud och bild.

– På din väg genom storyn och när du minst anar det kommer du att få en laptop i din hand, ett par hörlurar över öronen eller en VR-hjälm (virituell verklighetshjälm) på huvudet. Publikens självutveckling är ledordet, berättar Stefan Stanisic, konstnärlig ledare för Bombina Bombast.

– På ett plan har rädslan för den växande främlingsfientligheten skapat föreställningen, förklara Emma Bexell, som delar det konstnärliga ledarskapet med Stefan på Bombina Bombast.

Sverige var en gång i tiden, för inte så länge sedan, ledande inom den rasbiologiska forskningen. 1922 grundades Statens institut för rasbiologi i Uppsala. Denna statligt finansierade verksamhet pågick fram till mitten av femtiotalet. Institutionen blev senare centrum för genforskning.

ScenKonstellationen och Bombina Bombasts föreställning, Fritt lopp för de dugliga, bygger på att rasbiologisk forskning fortfarande bedrivs. Den avvecklades aldrig utan flyttades i hemlighet från Uppsala till fabriken i Sågmyra.

– När vi sökte efter ett starkt ämne var det bara att se sig omkring i Europa och Sverige. Vi tog också fram skriften Västerlandet i Fara, berättar skådespelaren Ida Wallfelt.

Händelserna kring massakern på Utöya i Norge för fyra år sedan känns närvarande.

Författaren till Västerlandet i Fara var Herman Lundborg (1868 -1943), professor i rasbiologi och chef för Statens institut för rasbiologi i Uppsala. Den skrevs på den tiden då betydande män och kvinnor, flera med Dalarna som utgångspunkt, öppet talade om folk- och rasintressen utan att det politiskt korrekta etablissemanget inom statsmakt och media, lyfte ett finger kring frågor om rasism och antisemitism.

– En fruktansvärd bok, säger Eleanore DeLoughery Nordin.

– Som det politiska läget ser ut i Sverige i dag känns vår produktion betydelsefull. Publiken kommer att få en inblick i vetenskapens hemliga rum och vi tror var och en kommer att få en stark upplevelse. Därför ingår feedback i föreställningens form, säger skådespelaren Svante Back.

– Det är lite speciellt att vi jobbar med de här frågorna i Dalarna, berättar Eleanore DeLoughery Nordin. Hon poängterar att stödet från bygden är väldigt stort.

Teaterföreställningen Fritt lopp för de dugliga har projektstöd från Konstnärsnämnden, Falu Kommun och Landstinget Dalarna.