Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt avtal mellan kommuner, landstinget och myndigheter

Under 2011 har 60 företag i länet startats av invandrare, berättar Hans Astorin från Almi.
- Det är ett bra exempel på den regionala samverkan mellan kommuner, myndigheter, företag och organisationer som är målsättningen för Vägen in, säger landshövding Maria Norrfalk.

Ett regionalt program för att flyktingar och andra invandrare ska få ett snabbare och effektivare omhändertagande togs 2009. En stor förändring kom i december i fjol. Numera har staten via arbetsförmedlingarna samordningsansvaret och inte kommunerna, betonar Maria Norrfalk. Därför behövs en ny avsiktsförklaring och den har undertecknats av alla i länet från arbetsförmedlingen och högskolan till Migrationsverket, landstinget, försäkringskassan, Almi, länsstyrelsen och Region Dalarna.
- I fjol kom 850 nyanlända till länet. I år räknar vi med mer än 900. Vi har alla olika roller i mottagandet men nu krävs en ännu större samordning för att lyckas, säger hon.

Tre saker i fokus

Tre saker är i fokus i programmet: vägen till arbete, att effektivisera vägen in i samhället och förståelsen av samhället och att mottagandet ska vara hälsofrämjande.
- Många bär med sig trauman från krigsskador. Det är viktigt att få fram i hälsosamtal så att rehabiliteringsinsatser kan sätts in ,säger Ingalill Persson, S-landstingsråd.
Almi kan stötta med stöd och råd för den som vill starta eget. De 60 företag som startades i länet i fjol av invandrare var främst i handels- transport-och restaurangbranschen, berättar Hans Astorin.
Marita Hilliges, rektor för Högskolan Dalarna, pekar på vikten av att korta vägen till utbildning och ta tillvara all kompetens bland invandrare.
Peter Heidkamp från arbetsförmedlingen pekar på vikten av snabbare kontakter med arbetsgivare och av att underlätta nyanlända kvinnors etablering på arbetsmarknaden.

KRISTINA VAHLBERG