Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt IT-projekt ska underlätta samverkan

Länsstyrelsen Dalarna har mottagit ett bidrag på en miljon kronor från Energimyndigheten för att satsa på projektet ”Vi Möts Resfritt”.
– Tanken är att skapa en plattform för samverkan, säger Jan Fors som tidigare varit IT-chef i Falu kommun.

Energi, ekonomi och samarbete – det är de tre nyckelorden i projektet som länsstyrelsen har startat tillsammans med Region Dalarna och länets femton kommuner.
I grund och botten handlar det om nya IT-investeringar, så som videokonferensrum, som ska främja samverkan men samtidigt sudda ut de geografiska avstånden mellan kommunerna och myndigheterna.

Det hela sammanföll ganska naturligt – IT-Dalarna är ett samarbetsorgan bland kommunerna som bland annat har handlat upp gemensam telefoni tillsammans.
Samtidigt som IT-Dalarna funderade på vad nästa steg i samarbete skulle vara, hade Region Dalarna gjort en förstudie kring resandet i länet.
– Vi hade redan en gemensam struktur för det här och det fanns redan en etablerad samverkan., säger Johan Åkerblom som är ny IT-chef i Falu kommun.
Länsstyrelsen beslöt därefter att ansöka om bidrag på en miljon kronor från Energimyndigheten till projektet – en ansökan som nu godkänts.

Större delen av bidraget kommer gå till utbildning av vissa personer som kallas ”agenter” i kommunerna.
Dessa är totalt 150 stycken, som senare i sin tur ska utbilda 15 personer var i de enskilda kommunerna.
Utbildningen ska pågå i flera omgångar från och med i november fram tills februari nästa år.
Det är även nästa år som projektet förväntas komma i rullning och börja ersätta en del av resandet.
– Men det handlar mycket om kompetens och beteende, säger Jan Fors.
De är alla överens om att videokonferenser inte är ett nytt fenomen, utan att det nya i stället blir att alla kommuner har tillgång samma teknik – något som bryta barriärer mellan kommunerna.

Kommunerna kommer själva att stå för byggnaden av rummen samt för driften - men hyr de ut lokalerna till andra, så går pengarna direkt till kommunen.
Med satsningen hoppas man kunna sänka resorna med 20 procent fram till år 2015. Något som även skulle spara både energi, tid och ekonomi, menar projektledaren Kerstin Angberg-Morgården.
– Och fram till år 2020 har vi satt upp som mål att 40 procent av alla möten ske på det här viset.
– Vi har försökt sätta upp realistiska mål, säger Jan Fors och förtydligar:
– Men vi menar inte att de fysiska mötena ska tas bort helt.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se


Uppdaterad 16 december:

Under måndag-tisdag, den 16-17 december, hålls en kurs i konsten att mötas utan att resa i Rättvik.