Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt lopp för dem som gillar tuffa tag

De som gillar tuffa utmaningar kan boka in 2 augusti vid Dalsjö Golf i Borlänge – då avgörs den nystartade tävlingen Tough Race.
Ett 8 kilometer långt lopp med bland annat löpning i träsk och 15 uppbyggda hinder.

– Lämna finkläderna hemma, säger tävlingsledaren Henrik Josefsson.
Lopp där äventyrslystna får utmana sig genom att forcera uppbyggda hinder har slagit igenom stort under det gångna året. Inspirerade av stora event i USA och Storbritannien etablerar sig nu internationella jättar i branschen på den svenska marknaden.

Tävlingsledningen för Tough Race, Henrik Josefsson och Anton Trotzig (banansvarig), vill kombinera den nya trenden med hinderlopp med riktig terränglöpning.
Det blir ett lopp där deltagarna kommer att förflytta sig cirka 8 kilometer över åkermark, stigar, skog, myrar, bäckar, diken och vattendrag.
På så vis skapas många naturliga hinder och banan kommer att leda deltagarna genom riktigt krävande partier.
Hindren kommer att vara utformade för att skapa ytterligare utmaningar. Exempel på hinder: åla under taggtråd, balansgång, armgång, höga klätterhinder, över/under-hinder och väggar att ta sig över.
Denna kombination är något som Tough Race är helt ensamma om i Sverige.
– Vi har ett eget stuk på det här eventet. Det finns liknande lopp på asfalt, men vi vill göra den här tävlingen till en naturnära upplevelse, säger Henrik Josefsson.

Tävlingsbanan kommer att ligga vid Dalsjö golfbana, men Josefsson vill betona att ingen del av Tough Race-banan kommer att gå på golfbanan.
Förberedelserna för banbygget kommer att ske i vår.
– Vår målsättning är att få 200-400 deltagare. Taket ligger på 400, blir det mer klarar vi inte logistiken. Alla kommer att tävla i samma klass och vi har även en lagtävling där man kan vara hur många som helst i laget, men de fyra bästa tiderna räknas.
– Är det någon som har fobi eller inte klarar något hinder så får man springa förbi. Man är inte tvingad att genomföra alla hinder, men jag är övertygad om att alla kommer att försöka klara alla hinder. Det kan knappast vara roligt att ha snabbaste tiden genom att springa förbi alla hindren, säger Henrik Josefsson.

Både Henrik Josefsson och Anton Trotzig har en militär bakgrund.
Killarna har en förhoppning om att Tough Race kommer att skapa inspiration och viljan att träna mot ett tydligt uppsatt mål. Att arbetslaget, kompisgänget eller föreningen har någonting riktigt roligt att se fram emot under 2014.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se