Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt men hemvant första skoldagen

Måndagen var första riktiga skoldagen för många barn i Dalarna. I Kvarnsvedens skola i Borlänge började två nya förstaklasser.
Även för fröken Therése Streitlien var det första skoldagen. Men hon har tidigare arbetat som F-klasslärare för samma barn.

Så mycket var trots allt välbekant för både elever och lärare.
– Klassrummet är lite grann annorlunda. Det är större, säger Elvira Norell.
Hon är en av eleverna i klass 1A som har fått ett nytt och fräscht klassrum. Kvarnsvedens skola är över 100 år gammal och renoverades och byggdes ut för tre år sen. Där går närmare 400 elever främst från Kvarnsveden, Lergärdet, Övermora, Sör Amsberg och Bomsarvet.

Klass 1A är en ganska stor grupp med 26 elever. I år börjar också tre förskoleklasser på skolan, vilket är en utökning med en klass.
– Vi fick trolla lite med lokaler för att lösa det. Men det är såklart roligt med fler barn, säger Therése Streitlien.
Engelska och matematik är ett par ämnen som barnen ska ägna sig åt i år. Kvarnsvedens skola arbetar också mycket med IT.

Första skoldagen var solig och klar med stråk av höst i luften. När det ringde in ­efter dagens första rast skyndade sig barnen uppför trappan till klassrummet.
Framme vid katedern låg lådor med färgpennor och bilder att färglägga. Där stod också en skål med gröna äpplen.
Ovanför svarta tavlan var alfabetets bokstäver uppradade på färgglada planscher.
– Varsågoda och sitt, sa fröken.

Det tog en stund innan alla barn tagit plats i bänkarna. Därefter klappade hela klassen en kort startsignal med händerna. Fröken frågade vad de gjort på rasten. Några berättade att de lekt vid klätterställningen, hittat stenar eller jagat varann. Sen började ”allvaret”. Fast första dagen blev det mjukstart med att skriva och färglägga en namnlapp.
– Pyssla och måla är roligast, sa Alicia, skriva är inte så kul. Rasterna blir roligast i skolan.
– Ja det tycker jag med. Läsa är inte så kul heller, sa bänkgrannen Hampus.
Efter en stund kom en annan lärare in och pratade lite med klassen om matematiken. Därefter var det snart dags för rast igen. En skogspromenad stod också på schemat den första skoldagen.
– Det är spännande och ­lite nervöst. Men jag har ju haft barnen i F-skoleklass ­tidigare och känner dem, säger Therése Streitlien.
Hon kommer från Falun och har lärarutbildning från Högskolan Dalarna för grundskolans tidiga år från F till klass 6.
– Men jag vet inte om jag kommer att följa den här klassen ända upp i sexan, säger Therése.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se