Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Nytt samma dag som vi tar bort gammalt”

Vilka är klottrarna?
Skadegörelsen blev stadigt värre under sommaren. Men de två sista veckorna har notan för klottersanering ökat rejält.
– Det kommer nytt klotter i princip samma dag som vi tar bort det gamla, säger Erik Kristiansson på Tjäderhuset AB.

Framför allt är det signaturerna ”wse” och ”NooN”, som ständigt återkommer. Det finns med andra ord en del som pekar på att det är två personer som står för det mesta av skadegörelsen.

Fastighetsbolagets saneringskostnader för enbart skolbyggnaderna, är uppe i 110 000 kronor i år. Anders Berg, lokalstrateg på Hedemora kommun, räknar med en motsvarande summa för kommunens byggnader.
– Det är ju skattepengar, vår gemensamma plånbok, säger han.
Han tycker det är synd att behöva lägga pengar på klottersanering, när det finns andra byggnader som är i stort behov av underhåll. Dessutom tär saneringen på fasaden. Fogar och murbruk slits och mjukas upp.

Allt klotter fotograferas och polisanmäls. Kontakter har även tagits med skolan och lärarna har ombetts diskutera problemet med eleverna.
Det är just i området kring Vasaskolan och Vasahallen som klottrarna lämnar tydligast spår.
– Om vi får veta vilka det är skickar vi en faktura. Är det en minderårig person så blir det ju föräldrarna som får betala, upplyser Erik Kristiansson.

Ett samarbete har inletts med polisen och allmänheten ombeds komma med tips.
– På kyrkan är det inget klotter alls, bara på kommunala fastigheter, så det verkar ju finnas någon sorts moral hos klottrarna trots allt, säger Erik Kristiansson.
Anders Berg uppmanar föräldrar att hålla koll på sina barn. Sprejfärg lämnar ofta stänk på händer och den luktar starkt.
– Klotter är ett av- och tillproblem genom åren, men nu är det så pass mycket att vi måste lyfta frågan och skapa en medvetenhet om det här, säger han.

Johan Källs/DT