Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt teaterkollektiv med nya djärva grepp

Scenkonstellationen är en ny, ung och fri teatergrupp i Dalarna. Teaterkollektivet tar nya grepp både konstnärligt och i sitt sätt att närma sig sin publik. Första pjäsen handlar om finansbubblor, flockbeteende och framtidstro, med premiär 14 februari i Gamla Yllefabriken i Sågmyra.

Annons

I lördags hamnade jag på en minst sagt annorlunda sammankomst i Falun. Det var Tulpansvindelns ekonomiska förening som hade kallat till extra stämma i Dalpilens lokaler på Myntgatan. Initiativtagare är den nybildade fria teatergruppen Scenkonstellationen som tar till mycket originella grepp för att väcka intresse för sin kommande uppsättning, som sker i samarbete med Falu Fredskör. Extrastämman blev också en del av föreställningen.

På mötet närvarade drygt 20 andelsägare med ett 60-tal röstandelar. Här fattades beslut om delar av innehållet i scenkonstverket Tulpansvindeln. Ungefär 18 minuter av innehållet i den 90 minuter långa föreställningen bestämdes av andelsägarna i en sluten omröstning, där den som satsade mest pengar också hade flest röster, till skillnad mot i demokratiska val som bygger på en människa – en röst.
Det fanns totalt 16 olika sceninslag att välja på. Det som fick mest röster var ett slags buskisinslag i bästa Stefan&Krister-anda. Ni vet de som brukar halka i hönsskit och dra grova skämt långt nedanför byxlinningen, så kallad folklig humor i TV4. Så kan det gå när publiken skall bestämma eller...
Nå, andra inslag som röstades fram var fler sånginslag, teaterscen i Tjechovs anda och en scengestaltning av dinosaurier, en djurart som sannolikt var planeten Tellus första riktiga bubbla som sprack. Arten utrotades som bekant.

Nå, aldrig tidigare har jag fått en sådan detaljerad bild av innehållet i en kommande föreställning. Här fanns procentsatser från alltifrån scenografi till talad text. Entusiasmen bland skådespelare, manusförfattare, musiker och andelsägare gick inte att ta miste på.
I dessa tidevarv av ekonomisk kris som har föranletts av stora finans- och fastighetsbubblor så är det givetvis intressant att en ung fri teatergrupp vill blanda sig i leken och undersöka hur vårt samhälle fungerar. Det är spännande med något nytt inom scenkonsten i Dalarna. Teaterkollektivet vill riva ned gamla invanda strukturer mellan scen och salong, med andra ord bort med glasrutan. Dessutom skall olika konstuttryck blandas friskt med varandra.
Pjäsens namn, Tulpansvindeln, har sin historiska förklaring. Det var på 1600-talet i Nederländerna som den första spekulationsbubblan kom till.

Den kallades för tulpanmanin. Olika tulpanhandlare gjorde upptäckten att priset ökade om de väntade med att sälja de dyrare lökarna en tid. En ny generation odlade tulpaner på arrenderad mark och i stor skala, vilka de även sålde på egen hand.
För första gången upptäckte man hur pengar skenbart kunde föröka sig själva: när fler och fler lockades av handeln ökade priserna och även defekta lökar, som tidigare hade kastats, fick sin egen marknad. Farhågorna om att botten skulle gå ur marknaden viftades bort med alla möjliga och omöjliga argument.
Snart började en handel med framtida skördar i vad som var historiens första terminsaffärer . Man köpte till och med framtida lökar av handlare som man visste inte hade täckning för dessa, vilka i sin tur var tvungna att köpa dessa i efterhand hos någon annan.

Känns det igen? Javisst, men i 2000-talet har vi andra versioner i vårt framtida pensionskapital på börsen, spekulation i bildkonst och fiktiva värden i högt belånade fastigheter.
Det är tre föreställningar planerade i Sågmyra och en på Dalateatern. Planen är att spela runt om i Dalarna och även i Stockholm och andra närliggande orter. Man kommer att spela både offentliga föreställningar och för gymnasieskolor.
Efter sista föreställningen kommer bokslut att göras för projektet, därefter utbetalas andelarna med vinst eller förlust till andelsägarna.

Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.se