Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt vattenhål för ölvänner

Den gamla fritidsgården i Söderbärke Folkets hus har fått en ny roll. Efter många timmars arbete har lokalen fått ny atmosfär av gemyt och ölstuga.

Annons

Hjärtat i lokalen är en gammal bardisk från Fröströmska gästgiveriet. Ett gammalt ”vattenhål” längs gamla landsvägen mellan Söderbärke och Smedjebacken. Här hänger nu ölglasen och gnistrar över bardisk.

Bardisken har länge stått dåligt utnyttjad, men på sin nya plats i Folkets hus källare kommer den åter nötas av armbågar som kan behöva lite stöd.
I bardisken är en modernitet infälld som bardisken inte tidigare haft. En glasskölj.
– Man tar sitt glas vänder det och tycker ner, säger Thomas Husing i ölvännernas förening Malte.

Genast sprutar en vattenstråle upp i glaset och sköljer ur eventuella ölrester. En seriös ölprovare vill ju ha ett rent glas till en ny öl hälls upp säger Sten-Ove Hedfors.
– Dessutom hjälper det lilla vatten som finns kvar som en hinna i glaset att skapa en krona av skum i ölet, förklarar Husing. det är inte som på en vanlig pub att man vill ha lite skum och kan fylla ett glas snabbt.

Som i många andra sammanhang så är detaljerna avgörande. Detaljer som visar på seriös och vördnad till maltdrycker. I baren finns en öltapp för fat.
– Fatöl är det första som småbryggerier tillverkar, säger Thomas Husing. Flasktappning är en dyr investering för små bryggerier. Därför blir det levererat på fat.
– Öl med röksmak är det som kommit mycket på de senaste åren. Det är en följd av det ökade intresset för maltwhiskey. Whiskey har nära släktskap med öl.
– Whiskey är ohumlat öl som destillerats, säger Husing.

Torvrökt och vedrökt öl numer för finsmakare att välja på. Det är för övrigt ursprungliga sättet att tillverka öl och användes in på andra halvan av 1800-talet. Nu är det tillbaka i flaskan om man väljer rätt sort.
De nya lokalerna är fortfarande fritidslokal skulle man kunna säga. Det är bara åldrarna som gått upp.

Det finns långbänk och storbildsteve att följa sportevenemang. Ett rum är avsatt för ölprovning med darttavla självfallet.
Mycket arbete är nedlagt och det är nu nästan färdigt. Lite listning återstår. Även ofärdigt har det använts. Senast i helgen då den 810:e ölsorten avsmakades tillsammans med fem andra. Sex nya öl är på väg att poängsättas.
Kjell Forsberg, en av de som byggt om lokalen, är mycket nöjd.
– Jag trodde aldrig att det skulle bli så här bra, säger han.
”Jag trodde aldrig att det skulle bli så här bra.”
Christer
Nyman
christer.nyman
@daladem.se