Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyx Security vann i kammarrätten

Kameraföretaget Nyx Security har vunnit en dom i Kammarrätten gällande brottsförebyggande kameror på mackar.

Ungefär hälften av landets 21 länsstyrelser godkänner fyra kameror på Statoil-mackar.
Övriga länen sa ja till tre kameor vid bensinpumparna, men nej till fjärde kameran mot där tankbilar fyller på tankarna.
Nyx utmanade 2012 ”nejet” i rättsprocess. Har nu fått Kammarrätten att, tvärt emot besluten i dessa länsstyrelser och Förvaltningsrätten, tillåta fyra kameror. Men någon länsstyrelse kan fortfarande begära prövningsrätt i högsta instans.

Enligt lagen om allmän kameraövervakning krävs det vanligtvis tillstånd från länsstyrelsen för att få sätta upp en kamera som registrerar en plats dit allmänheten har tillträde. På platser dit allmänheten inte har tillträde, som kontorslokaler, lagerutrymmen och personalutrymmen, gäller personuppgiftslagen.
Där krävs inget tillstånd, däremot måste lagen följas och det kontrolleras av Datainspektionen.

Just nu pågår kamerakontroller i flera län som avslöjar icke anmälda eller fel riktade kameror på te x skolor.
– Redan när vi gav oss in i kamerabranschen på allvar 2008 satt en massa kameror uppsatta där man avsiktligt struntat i tillstånd.
– Vi jobbar seriöst och följer lagen om allmän kameraövervakning, även om jag personligen är kritisk till delar av kameralagstiftningen. Men vi skulle inte bli juridiskt skyldiga om kunden riggar om sina kameror, säger Andreas Österberg, VD, på Nyx, för övrigt nominerad bland ”Årets Nytänkare i Dalarna” till företagargalan Stjärngalan den 31 januari.

Nyx är dagsaktuella med att ha fått en order på intelligent kamerabevakning i realtid av Bravidas nybyggda regionkontor i Göeborg. Häromkvällen dök Nyx upp som sponsor av TV-programmet
Efterlyst. Första Efterlyst ledde till att 37 000 tittare gick in på Nyx hemsida - och kraschade servern i en timme.

Boo Ericsson