Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obducerade vargar bevisar stor illegal jakt

Var tionde varg har dödats illegalt eller har gamla skottskador. Det står klart efter de obduktioner som Statens veterinärmedicinska anstalt genomfört. Samtidigt utarmas Dalarna på genetiskt viktiga vargar där en av dem misstänkts har skjutits illegalt under hösten.

Sedan 2005 har 447 stycken vargar obducerats vid Statens Veterinärmedicinska anstalt. De vargar som obducerats har antigen trafikdödats, skjutits legalt eller hittats döda av andra orsaker. Nu står det klart att var tionde varg som obducerats har dödats illegalt eller har gamla skottskador.

Det berättar SVT Värmland.

Erik Ågren är viltpatolog och biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt. Han säger till SVT Värmland det man hittat nu är gamla skottskador och man har hittat kulor och hagel i skinnet och huden. Benbitar har gått sönder och läkt ihop och tyder på tydliga tecken på gamla skottskador.

– Det andra är ju om man hittar misstänkta, ofta färgade, substanser i magsäcken som tecken på förgiftning, det är väl de två vanligaste sakerna vi tittar efter, säger Erik Ågren till SVT.

LÄS MER: Preliminär varginventering klar – Jägarnas Riksförbund kritiska: "Antalet kvar på samma nivå"

Åtta vargar har i dag konstaterats blivit illegalt skjutna av de 447 obducerade vargarna. 27 obducerade vargar visar gamla skottskador och de flesta vargarna kommer från Dalarna och Värmland.

"30-40 vargar kan skjutas illegalt i Sverige varje år"

Vargforskaren Håkan Sand säger till SVT att ungefär hälften av de vargar som dör dödas av den illegala jakten.

– Åtminstone i de siffror som vi har jobbat med fram till 2011, säger Sand, som forskat på vargarnas ekologi de senaste 18 åren.

Sand berättar att det under tidigt 2000-tal fanns 150 vargar i Sverige, vilket innebar att tio till tjugo vargar dog av den illegala jakten per år. Om siffran omvandlas till dagens population innebär det att 30-40 vargar skjuts illegalt varje år i Sverige.

– Ja, då får vi nog räkna med att det är fyrtio, femtio eller kanske till och med fler vargar som går åt av illegal jakt eller illegala aktiviteter, säger Sand till SVT.

En varghanne försvann från Tunturireviret i Dalarna i november 2016. Hanen var en av tre invandrade vargar och länsstyrelsen misstänker illegal jakt.