Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Obehagligt när två okända män klev in”

Vissa brukare känner sig otrygga under sommaren då den vikarierande personalen från hemtjänsten saknar legitimation vid hembesöken. En av dem är Anna.

– Det är jätteobehagligt.

Med åren som passerat har en brukare kallad Anna fått allt större problem med reumatism. Efter ett slaganfall blev hon också rullstolsburen, vilket gjort att hon inte klarar allting på egen hand längre. Därför har hon sedan en tid tillbaka fått hjälp av hemtjänsten i kommunen.

– Den ordinarie personalen är jättebra vill jag säga, säger hon.

Men under sommaren hoppar många vikarier in för att fylla den ordinarie personalens skor. För brukarna blir det en stor omställning. Speciellt när många av vikarierna är helt okända människor som i många fall saknar både erfarenhet och utbildning.

Anna berättar för DD att hon upplever oro när hon inte vet vilka de anställa är. Eller om de ens är anställda – ingen av de Anna mött har hittills kunnat legitimera sig eller på något sätt visa att de är anställda av hemtjänsten. Hon säger att vikarierna varken bär utmärkande arbetskläder, namnbrickor eller annat som styrker deras anställning hos Borlänge kommun.

– Det gör mig inget att de har sina privata kläder, men de måste kunna visa var de kommer ifrån, säger Anna och fortsätter:

– Och många gånger kommer de in utan att ens presentera sig.

Totalt kommer hemtjänsten till hennes bostad i Borlänge ungefär fyra gånger om dagen. Då för att hjälpa till att diska, laga mat och för att hjälpa henne med andra nödvändiga saker. Att duscha är en av de sakerna. Men det har funnits gånger då hon till och med har nekats det av vikarierna.

– Då bad jag dem åtminstone att skjutsa in mig i duschen. Sen fick jag duscha och torka mig själv.

Just att inte veta vilka som arbetar för den ordinarie personalen, eller när, upplever Anna som jobbigt – speciellt när de inte legitimerar sig.

Hon berättar om en händelse då två män, helt okända för henne, plötsligt klev in igenom ytterdörren en kväll.

– De kom inspringandes och var från nattpatrullen.

Just att det var två män som klev in, var också obehagligt säger Anna och berättar att hon tyckte det var otäckt att byta om kläder framför dem, från tröja och byxa till nattsärk.

– Hade en kvinna varit med då hade det känts mycket bättre.

För Anna har det gått så långt att hon nu överväger att sluta med hemtjänsten. Dels för att hon anser att hon numera klarar sig bättre ensam än tidigare, men även på grund av det som hänt under sommaren.

Fotnot: Anna heter egentligen något annat.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se