Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Och göra det mer lönsamt för svenskar att plocka bär

Det räcker inte att bara titta på utlovad lön innan utländska bärplockare kan beviljas arbetstillstånd. Migrationsverket måste också granska kostnaderna för resa och boende och se att bärplockarna får tillräckligt med pengar över.
Det kräver riksdagsledamot Lennart Sacrédeus, KD, från Mora.
- Man har varit för godtrogen och sett för lite till helheten.

Regeringen har försökt förbättra situationen för bärplockare från länder utanför EU genom bland annat mer information och krav på minimilön.
- Men likväl får vi rapporter om missförhållanden, konstaterar migrationsminister Tobias Billström i ett svar på Lennart Sacrédeus fråga om vad han tänker göra åt bärplockarnas situation.
- Svaret är lite uppgivet. Jag kan riktigt höra hur Tobias Billström suckar, kommenterar Lennart Sacrédeus.

Skärpt kontroll

Om han blir omvald, tänker han under hösten arbeta för att driva igenom förbättringar. Han har flera förslag:
Bland annat vill han att bärplockarnas avtal ska följa svensk lag. Han anser också att Migrationsverket och Kommunal måste ta hjälp av tolkar för att kontrollera så att avtalet som de får se verkligen är detsamma som det bärplockarna skriver under.
- De utländska bemanningsföretagen har uppenbarligen kört med dubbla avtal.

Kräver kostnadskalkyl

Men framför allt vill Lennart Sacrédeus att det ska krävas mer underlag för att få arbetstillstånd. Inte bara lönen ska redovisas utan också bärplockarnas verkliga kostnader för biljetter och boende - samt vad det är för slags boende.
- Man ska inte bara titta på lönen och arbetet utan hela den sociala situationen. Om kostnadskalkylen slutar på att bärplockarna kan tjäna en tusenlapp i månaden netto, då är det inte rimligt. Då måste Migrationsverket kunna säga nej, säger Lennart Sacrédeus.
- För i dag kommer bärplockare till exempelvis Särna och resultatet är att de blir livegna för resten av livet.

Skattefria bär

Parallellt med skärpta krav på bärbranschen, vill Lennart Sacrédeus också göra det mer lönsamt för svenskar att plocka skogsbär, för att få en skattefri extrainkomst.
- Vi har ett fribelopp för bärplockning på runt 10000 kronor som vi borde kunna höja. Vi har diskuterat det i skatteutskottet, säger han.
Lennart Sacrédeus tror också att ändrade arbetsgivaravgifter och momssatser kan stimulera bäruppköparna att betala plockarna mer.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
023-476 82
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se