Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

... och miss friade två tjuvar

I slutet av augusti greps sex bulgariska medborgare vid dansk-tyska gränsen med stöldgods från Jula i Borlänge. De häktades i sin utevaro och flögs till Sverige.
Där två av dem glömdes i häkte – och nu är fria!

Annons

En originell omständighet i historien är att ingen saknat vad som hittades i bulgarernas bil när de greps. Stöldgodset spårades först till Jula i Skara där det konstaterades att godset därifrån levererats till Julas nybygge i Borlänge. Där ingen saknat något.
När godset väl identifierats blev de sex häktade.

När någon häktas i sin utevaro och sedermera grips vidtar en rad formaliteter om att begära dem utlämnade för lagföring. Vilket skett, helt enligt reglerna.
9 september kom fyra av dem i flyg till Arlanda där de greps av polis. Varefter åklagare i Falun meddelades att de var gripna i Sverige.
– Då fick vi reda på att två kommit några dagar tidigare. När vi fick veta det hade de suttit i häkte här så länge att Gun-Britt Ström var tvungen att försätta dem på fri fot, säger kammaråklagaren Eva-Lena Jansson som är förundersökningsledare.
Därför häktades bara fyra av de misstänkta tjuvarna.

Kamraterna kunde lämna häktat som fria män. Var de finns i dag är det ingen som vet.
– Antagligen har de väl åkt hem. Det blir svårt att lagföra dem nu. I såna här fall ska den gripne häktas inom fyra dagar. Det har inte skett och därför var vi tvungna att släppa dem. Hur det blir nu vet jag inte. Jag är inte insatt i fallet, säger chefsåklagare Fredrik Skoglund.
De fyra kamraterna sitter kvar i häkte under pågående utredning.
En av dem har överklagat häktningen till hovrätten men fått nej.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se