Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Också i år finns chansen att utbilda sig till ambassadör i Barnkonventionen

Tio råd för en bättre värld blev resultat förra året.
Nu gör kommunen om satsning och erbjuder 12 ungdomar att sommarjobba med FN:s Barnkonvention.
– Ett annorlunda sommarjobb men väl så viktigt, motiverar Monika Malmqvist, enhetschef på ungdomsenheten. Det brister lite här och var i förståelsen av Barnkonventionen.

Barnkonventionen är en samling artiklar som slår fast barnens rättigheter och lika värde. En universell definition mot diskriminering av barn som Sverige och merparten av världens länder ratificerat.
Sommarjobbet som är på tre veckor är en väl avvägd mix av teori och praktik. För samtidigt som jobbet innebär en hel del pluggande så får deltagarna också chansen att föra ut kunskapen de förvärvat till andra. Räkna med att hålla ett och annat föredrag till både vuxna och barn. Räkna med att gestalta barns svårigheter i dramatisk form på en scen.
– Barnkonventionen är en försäkring för unga men är även en angelägenhet för vuxna, säger Monika Malmqvist. Det är de vuxna som sätter gränser men det finns gränser. Barn exploateras som arbetskraft och i mode- och sexindustrin. Man ska ha klart för sig att barnkonventionen inte begränsas till barn i u-länder utan omfattar alla barn.
Förra året fick man 36 till sökande och 12 ungdomar fick jobbet. I är räknar kommunen med ett något större intresse.
Resultatet förra året blev en lista med tio goda råd till politikerna. Råden finns lämpligt placerade i en tavla som hänger i fullmäktigesalen. Ansatsen är god men det är handlingen som räknas. Ännu har kommunen inte tecknat avtal med migrationsverket om att ta emot ensamstående flyktingbarn.
I år är det meningen att en politisk styrgrupp under ledning av Mariann Nordlöf, S, ska ta fram en uppgift som de vill ha gjort av sommarjobbarna.
Den som vill jobba med Barnkonventionen ska skicka in ansökan senast 25 april. Lönen är avtalsenlig och det är kommunals avtal som gäller.
Kunniga mentorer blir ungdomsenheten, Hållbar utveckling, Folkhälsorådet och kulturföreningen Asken.

HANS DAHLQVIST