Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ödelandet ska bli bostadsområde – 150 bostäder planeras

Området mellan Faluån och Hanröleden har länge varit ett instängslat ödeland.
Nu kan 150 bostäder komma att byggas på området.
– Det är klockrent, säger kommunalrådet Mats Dahlström (C).

Kommunfullmäktige i Falun antog i torsdags en fördjupad översiktsplan över Born, området där Stora research tidigare låg. I dag finns företagslokaler och gamla industribyggnader på området men stora delar består av sly, slagghögar och andra industrilämningar. Det ska nu ändras.

Översiktsplanen öppnar upp för 100-150 bostäder, gång- och cykelvägar och ett rekreationsområde vid ån.

– Det är ett nytt bostadsområde i centrala Falun. Det är klockrent för visionen "Ett större Falun", säger Mats Dahlström.

Det har legat bland annat ett vitriolverk, en silverhytta och en ättiksyrafabrik på området och hundratals år av industriverksamhet har lämnat spår. Tidigare undersökningar har hittat föroreningar men det kan också finnas okända föroreningar. Därför kommer det krävas nya undersökningar och förmodligen saneringar innan det blir aktuellt att bygga bostäder.

– Jag är lite orolig för alla villkor länsstyrelsen lagt in, hur de kan komma att fördröja processen, säger Mats Dahlström.

Översiktsplanen som nu antagits är inte juridiskt bindande så om bostäder ska byggas krävs att kommunen också tar fram nya detaljplaner över området.

– Det är fastighetsägaren som håller i taktpinnen, säger Margaretha Åslund. chef på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen;

Anders Skoglund är vd på Slaggvarpen AB som äger marken där bostäderna planeras. Han säger att han är övertygad om att planerna blir av.

– Absolut vi måste bara bestämma oss om vi ska göra det eller om det är någon annan som ska göra det.

När beslutet är taget kommer kommunen kontaktas så att detaljplaneprocessen kan börja.

– Det kommer säkert hända något under nästa år det är jag helt övertygad om, säger han.