Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Odell besökte Bergkvist Insjön

Sågverksindustrins bekymmer med den starka kronan, järnvägen, strandskyddet och småföretag.

Det var några av de ämnen som Mats Odell (KD), ordförande i riksdagens näringslivsutskott, hann med i Insjön.
Ulf Bergkvist, styrelseordförande för Bergkvist Insjön AB talade om hur hur tufft det är att vara företagare inom skogsbranschen.
– Det finns många duktiga skogsföretagare som ständigt drabbas av kritik, sa Ulf Bergkvist. Jag, och många med mig, har ett genuint naturintresse. Men stoltheten över det man arbetar med blir tilltufsat av att ständigt kritiseras.
Han pratade om kritik mot skogsbruket i media men också från länsstyrelsen.
– När man engagerar sig politiskt väntar man sig kritik och påhopp och man vänjer sig, sa Mats Odell. Men den som arbetar inom skogen väntar man sig inte att blir påhoppad.
Ulf Bergkvist talade om att skogsindustrin är nyttig för Dalarna. Mats Odell framhöll att länsstyrelsen har många engagerade och duktiga tjänstemän.
– Men ibland finns den några som låter engagemanget gå längre än tjänstemannarollen.
När det gäller skogsnäringens stora utmaningar, där den starka kronan drabbat branschen hårt skickade Mats Odell över bollen till Riksbanken.
Men han lyfte också frågan om elpriserna för basindustrin.
– Det är oroväckande signaler att somliga vill ha en snabb avveckling av kärnkraften. Det skulle direkt drabba den energikrävande basindustrin direkt och hårt.
Bergkvist Insjön använder järnväg för nästan hälften av sina transporter, det fungerar bra när man kör systemtåg, där alla vagnarna sitter ihop hela vägen till Göteborg. Lösa vagnar är ett större problem.
Mats Odell höll med om att järnvägen drabbats av eftersatt underhåll och reinvesteringar men framhöll att alliansen är överens om att järnvägen ska rustas upp och byggas ut.
Sakarias Winberg (KD) skickade med frågan om strandskydd.
– Människor vill bo nära vatten, vi har mängder av sjöar och andra vattendrag men det går nästan inte att få bygga någonting. Vi vill värna tillgängligheten men vi måste, liksom förr, kunna få bygga nära vatten.
Mats Odell talade om balansen mellan olika intressen
– Jag tror att det flesta kan hålla med om att bevarandeintressena fått mycket starkare ställning, och det är kanske rätt men det måste vara en balans.
Mats Odell ville också framhålla regeringens satsningar på småföretag. Det handlar om ett riskkapitalavdrag för satsningar på små, nystartade företag - ett förslag som ska upp till godkännande i EU. Det handlar om förslag om att sänka arbetsgivaravgiften för företag och ta bort sjuklöneansvaret för de minsta företagen.

Eva Högkvist
eva.hogkvist
@daladem.se