Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Odla dina egna grönsaker – mitt i stan

Vill du odla odla grönsaker men saknar trädgård eller kolonilott?Då finns chansen i vår. Falu kommun börjar med stadsodling.
– Det finns en ny trend och en efterfrågan på mark. Redan har vi uppåt 45 anmälda, säger Peter Garvö, projektledare för ”Från gruva till grönsak”.

Det finns plats för fler då Falun har mycket ledig mark.
– Jag har svårt att se att det blir kö då vi har så många områden att hän-visa till, säger projektledare Peter Garvö.

På Medborgarplatsen, mitt inne i Falu centrum, blir det en skolplantering. Studiefrämjandet ordnar en utbildning med deltagarnas odlingsbäddar där. Marken är ännu snötäckt och tjälen går långt ned i jorden. Peter Garvö stegar upp den längd som odlingarna ska sträcka sig.
– Det är lite spännande och utmanande. Vi vill främja och stimulera odling bland allmänheten. Syftet är en hållbar stad men det finns en social dimension också, att skapa nya mötesplatser. Vi vill komma i kontakt med alla invånare i Falun. Det finns också en folkhälsoaspekt, säger Peter Garvö.

Andra platser som erbjuds odlarna är Gasverkstomten, Kålgårn, Jungfruområdet och Främbyviken.
Det blir odling i avgränsade bäddar, det vill säga träramar med väv i botten. Orsaken är att delar av jorden inte är lämplig att odla grönsaker i på grund av gifter från gruvhanteringen.
Kommunen delar ut bäddarna med jord. Odlarna kan få en eller flera bäddar efter önskemål. Medan de själva står för frön, plantor och redskap.
Det är främst grönsaksodling som planeras.
– Men några kommer säkert att plantera även ringblommor och luktärt. Odlingar är också vackert, säger Peter Garvö, som tror att det minskar risken för skadegörelse.

Gasverkstomten vid Tisken är ett område som många är intresserade av. Tomten har nyligen sanerats med stora bidrag från Naturvårdsverket.
– Det är klart med saneringen. Men det är fortfarande lite osäkert hur vi kommer att få använda marken. Vi väntar på svar från Naturvårdsverket.
I närheten av Jungfrurondellen finns sedan länge odlingar och där har också byggts utanför kommunens råmärken.
– Det är en allmän plats och det är mycket folk som odlar där. Vi vill att de som är där ska få fortsätta och nya komma till. Alla vet att de får vara kvar, säger Peter Garvö.

Falu kommun ansökte om att få vara med i ”Hållbara städer” som Boverket fördelar pengar till. Länsstyrelsen bidrar också med medel. Falu kommun satsar 100 000 kronor. Inger Berglund är knuten till projektet som konsult.
– Roligt att ansökan från en liten kommun som Falun blev beviljad, säger Peter Garvö.

Stadsodling förekommer i Stockholm, Malmö och Helsingborg och även i Borlänge. Faluns projekt startade i höstas .
– Vi har haft odlarmöten, informationsträffar och ett seminarium med inbjudna från Uppsala och Stockholm. På odlingsträffar har vi försökt organisera arbetet och de har fått gruppera sig kring områden. Några vill odla individuellt och några vill vara i grupp, säger Peter Garvö.
Dalarnas museum som gillar idén med stadsodling har lovat bidra med vatten till odlingen på Medborgarplatsen.
Kopparstaden ska undersöka intresset hos sina hyresgäster för odling ute i bostadsområdena. Information om hur man anmäler sig finns på Falu kommuns hemsida.