Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oenighet bakom Kjellbergs avhopp

Bara 14 månader återstår till skid-VM i Falun.
Då väljer arenachefen Anki Kjellberg att hoppa av sitt arbete i VM-organisationen.
– Jag har valt att tacka nej till en tilldelad position, och som en konsekvens lämnar jag VM- arbetet, säger hon.

Anki Kjellberg har som sportchef/arenachef haft en viktig roll i organisationen för VM i Falun 2015.
Men på onsdagsförmiddagen kom beskedet att hon hoppar av sitt uppdrag.
– Jag känner mig okej med beslutet, även om det känns lite sorgset att lämna det som jag jobbat med i fyra–fem år.

Varför väljer du att lämna VM-organisationen?
– Det finns ett förslag till förändring i organisationen som jag inte känner mig bekväm med, säger hon.

Kan du precisera det?
– Nej, jag tycker att ni ska prata med Sven von Holst (vd för VM-organisationen) om det.

När och hur tog du beslutet?
– Jag har diskuterat med min familj och i helgen fick jag några kloka ord från min dotter Viktoria. Det behövs så mycket energi och glädje i det här jobbet.

Är det en bra stämning bland medarbetarna i VM-organisationen?
– Det handlar om många människor, men den frågan vill jag hänvisa till Sven von Holst. Men jag har många goda kollegor, otroligt mycket har gått bra och jag är stolt över det vi gjort. Jag tror på ett bra för-VM och VM, där de ideella krafterna är viktiga för framgång.

Anki Kjellberg är sedan många år tillbaka vd för Svenska skidspelen och hon har i dagsläget inga planer på att lämna det uppdraget.
– Jag är ju fortfarande anställd av Svenska skidspelen. Om jag ska vara kvar är ju en fråga för styrelsen, men jag har inte fått några indikationer på att de inte vill ha mig kvar och jag ser det som ett av världens roligaste jobb.
– Vi har ju tagit ett beslut att ligga lågt med skidspelen under de här två åren, men det är viktigt att vi hittar en bra lösning efter 2015.

Vad kommer du att göra nu?
– Vi får se, jag har svårt att se mig gå hemma och dra. Även om det känns vemodigt och ledsamt att sluta, så ligger det ingen schism bakom beslutet.

Sven von Holst, vd för VM-organisationen, kommenterar Kjellbergs avhopp så här:
– Anki Kjellberg har blivit erbjuden en befattning, som hon inte accepterat. Tråkigt, men nu måste vi fokusera på de kommande arrangemangen.

Kan du precisera vilken typ av befattning som hon blivit erbjuden?
– Det vill jag inte gå in på i detalj, det är någonting mellan henne och mig. Vi har haft en konstruktiv dialog, men vill olika saker, och jag måste respektera att hon har en annan uppfattning.

Kjellberg är enligt upp­gifter väldigt omtyckt bland funktionärerna. Ser du då ett problem i att hon försvinner från VM-organisationen?
– Det är säkert så som du säger, men jag kan inte ha någon kommentar kring det. Jag hoppas att Svenska skidspelen lever upp till sin del av avtalet och att det inte blir personrelaterat.

Tommy Höglund, sportchef, tar nu det fulla ansvaret för sektionen Sports & Venue.

Thomas Lind
thomas.lind@dt.se