Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ojämlikheten – ett växande problem

Sverige är i dag ett land där klyftorna ökar. Detta gäller både mellan människor och mellan stad och land.
Ojämlikheten är ett växande problem och Fredrik Reinfeldts tal om att han vill ”hålla ihop” Sverige är ord som inte håller i relation till verkligheten.

På samma sätt förhåller det sig med arbetslösheten som nått nya rekordnivåer. Moderaterna lovade en gång sänkt arbetslöshet och de förväntade sig t o m väljarnas dom över om de lyckats eller ej.
Den politik som i dag förs är destruktiv för Sverige. Successivt försvagas vi som nation och kommer att få svårare att hävda oss internationellt.

Det innebär sämre förutsättningar att klara såväl människors köpkraft som välfärden.
Att ha skattesänkningar som främst gynnar de välbeställda som universallösning på arbetslöshet och otrygghet är enkelt men föga verkningsfullt.
Den ökade arbetslösheten och de större klyftorna gör detta mycket tydligt. På samma sätt har de försämrade villkoren i arbetslöshetsförsäkringen och jakten på de sjukskrivna inte resulterat i fler arbetstillfällen.

Borgerliga politiker var så trosvissa att de tyckte sig ha rätten att ensidigt försämra försäkringsvillkor som enskilda människor betalat pengar för och förhållit sig till i åratal.
Plötsligt så slog de borgerliga till med stor brutalitet och nu ser vi istället hur människor som är arbetslösa tvingats att söka socialhjälp. Sverige står mot bakgrund av denna utveckling inte väl rustat för framtiden.

Skolresultaten försämras för sjätte året i rad och inom gymnasieskolan så har kraven sänkts inom de yrkesinriktade programmen, de regionala högskolorna har försvagats och inom arbetsmarknadspolitiken så finns exempel på hur människor förnedras med låga löner och meningslösa uppgifter.
Vi anser att högerpolitiken har nått vägs ände för länge sedan. Det är dags att återupprätta strävan efter rättvisa och solidaritet i vårt samhälle.
Det innebär att de högst avlönade bör betala högre skatt för att fler lärare och vuxna ska kunna anställas i skolan.

De miljarder som går till den resultatmässigt meningslösa sänkningen av restaurangmomsen bör istället gå till att förbättra äldrevården.
Offentliga investeringar i bland annat infrastruktur och bostäder för unga bör vara en viktig åtgärd mot lågkonjunkturen.
Istället för att avveckla servicen på landsbygden bör ett samhälleligt servicecentrum upprättas i varje kommun.
Alla har rätt till kontakt med polis, arbetsförmedling, skatteverk och försäkringskassa.
Ett stort offentligt investeringsprogram bör upprättas som ett medel mot lågkonjunkturen.
I sin blinda tro på marknaden så klarar regeringen inte ens att upprätt-hålla ordentliga kontakter med näringslivet. Nu skulle vi behöva långsiktiga branschprogram för miljö, papper, stål, medicinsk teknik och så vidare.
Men något sådant arbete pågår inte. Vi måste värna kunnande, produktutveckling och långsiktig forskning.
Istället för att ha greppet om utvecklingen så kommenterar man Astra Zenecas flytt till utlandet med att det är en ”varningsklocka”.

Det är ingen varningsklocka. Det är en katastrof och ett misslyckande i alla led. Inte minst för regeringen! Högerregeringen borde ha förverkat sitt förtroende.

Det är definitivt dags för en ny regering som genom aktivitet och vilja att lösa problem satsar mer resurser på skolan, inleder ett stort kunskapslyft, bedriver en aktiv näringspolitik, låter de rika betala mer skatt för att fördela pengarna till de som bättre behöver dem, satsar på service i landsbygden, avskaffar FAS 3 och utvecklar en arbetsmarknads-politik där människor snabbt kommer in i arbete eller utbildning och som har strävan efter arbete och rättvisa som grund för sin politik.
Högerns blå dunster borde vid det här laget ha tappat all trovärdighet.

Peter Hultqvist (s)
Kurt Kvarnström(s)
Carin Runeson (s)
Roza Güclü Hedin (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel