Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökat gränsskydd minskar den illegala vapenhandeln

Den 25 januari gick Allianspartierna ut med en artikel om hur förträfflig de anser att den kommande vapenamnestin är. Sverigedemokraterna har ingenting emot den kommande amnestin men ser inte heller någon större nytta med den.

Vi vet nämligen att så gott som alla av de vapen som lämnas in inte kommer från grovt kriminella. Citypolisens vapengrupp uttalade sig såhär om en ny vapen-amnesti:
”Idén är i grund och botten vettig och jag förstår att den låter bra för till exempel politiker och lekmän. Men den typen av vapen som kommer in är mest gamla bössor som stått i garderober, sånt som folk ärvt i släkten. Busets vapen, de kommer inte in den vägen, tyvärr, tyvärr”. (SvD 6/8 2010)
Dessutom finns det redan i dag en åtalsregel i 9 kap. 7 sect; i vapenlagen. Enligt den får inte åtal väckas mot en person som frivilligt lämnar in ett olovligt vapen till polisen utom i undantagsfall. Man kan med andra ord säga att det redan råder en form av permanent vapen-amnesti.

Vi vet också att de flesta illegala vapen som används av kriminella är in-smugglade från Balkanområdet (SvD 15/8 2008, polisen.se 18/10 2012). Om vapentillgången ska strypas är det således ett upprättat gränsskydd vi bör diskutera och inte en ny vapenamnesti.
Till följd av EU och det Schengensamarbete alla andra partier är positiva till, har vårt gränsskydd luckrats upp till oigenkännlighet. Regeringen har till och med själva erkänt i en av sina proportioner att den organiserade brottsligheten fått fotfäste mycket på grund av just de öppna gränserna (prop. 2011/12:63).
Att återupprätta Sveriges gränsskydd och stärka Schengens gemensamma gränser, så länge vi är med i Schengen, är frågor endast SD driver. Och till skillnad ifrån Alliansen vill vi inte bara strypa tillgången på vapen utan även efterfrågan. Vi vill skärpa straffet för grovt vapenbrott från fängelse i minst sex månader till fängelse i minst två år. Detta möjliggör även användning av hemliga tvångsmedel, vilket i princip inte går att använda med dagens straffnivåer.

Gör vi det mer riskfyllt och kostsamt för dem att befatta sig med illegala vapen minskar vi också efterfrågan på illegala vapen. Långsiktigt minskar vi på så sätt inte bara mängden illegala vapen utan även de kriminellas våldskapital, som de kan använda för att hota och skrämma sig till förtjänster. Med andra ord gör vi de kriminella mindre farligare och samhället mer tryggt.
Det är sådana konkreta förslag SD menar gör verklig skillnad, istället för att förlita sig på ett i princip verkningslöst förslag som Alliansen stoltserar med.

Richard Jomshof (SD),
ledamot i Justitieutskottet
Kent Ekeroth (SD),
riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel