Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart om asylboendet

Annons

Sedan en tid pågår det omfattande arbetet med att sanera Tallmogården efter den förmodat anlagda branden.

– Det är lite olika hur många som arbetar med det. Men det är mycket jobb och som mest har det varit dryga 20 man, säger Tallmogårdens ägare Göran Rehn.

Han är inställd på att det kommer att ”ta ett tag” att sanera huvudbyggnaden efter den nattliga branden den 3 september.

Hur det blir med planerna på tillfälligt asylboende är oklart.

– Först måste vi bli färdiga med saneringen. Hur lång tid den kan ta är jättesvårt att säga, noterar Göran Rehn.

Som NLT tidigare skrivit har Migrationsverket gjort en större upphandling av totalt 17 000 platser för tillfälligt boende för asylsökande. Här ingick 185 platser på Tallmogården och 83 platser på Grangärde Hotell.

Delar av upphandlingen överklagades dock, bland annat av företag vars anbud ratades av Migrationsverket.

I väntan på att överklagningarna blir behandlade avser verket att göra så kallade direktupphandlingar med kortare avtalsperioder med företag som godkändes under den stora upphandlingen.

– Vi åker löpande runt bland dem som tidigare fått tilldelningsbeslut och gör besiktningar av anläggningarna. Ännu är det dock för tidigt att säga att det kommer X antal asylsökande till Dalarna, förklarar Fredrik Bengtsson, presschef vid Migrationsverket.

Migrationsverket har inte ändrat den bedömning man gjorde under sensommaren om att det kommer att finnas behov av tillfälliga boenden.

– Det är fortsatt väldigt många som kommer till Sverige. I förra veckan uppgick antalet till 1 800, men än så länge har vi lyckats lösa det akuta behovet med tak över huvudet och mat för dagen.

Torbjörn Granling
torbjorn.granling@dt.se