Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart var tornedalsvargarna släpptes

Först när de två flyttade tornedalsvargarna har lämnat platsen där de släpptes fria igen det meddelas var de släpptes.
Det uppger Naturvårdsverket i ett pressmeddelande på onsdagsförmiddagen.
Utsläppsplatsen finns inte inom Dalarnas län.

Det var i slutet av förra veckan som Naturvårdsverket uppgav att det kunde bli aktuellt med ett par vargar, en 38 kilos ung tik och en hanne som väger 44 kilo.
Även om de inte orsakat någon skada i renskötselområdet i Tornedalen i Norrbotten, i närheten av den finska gränsen, valde verket att flytta vargarna. Detta i förebyggande syfte eftersom det befaras att det kan uppstå problem när renarna kalvar.

Helene Lindahl, Naturvårdsverkets projektledare för arbetet med genetisk förstärkning, säger angående flytten:
– Vi vill säkra att nya gener från den finsk-ryska vargstammen kommer den svenska vargstammen tillgodo. På så sätt kan vi minska inaveln i den svenska vargstammen, ett uppdrag som vi har fått från regeringen.
I samband med flytten avmaskades vargarna mot dvärgbandmask och försågs med gps-halsband. Därefter transporterades de söderut med bil. Vart har ännu inte offentliggjorts.
”Av hänsyn till vargarna meddelas utsläppsplatsen först när vargarna har lämnat platsen. Det är viktigt att vargarna får återhämta sig utan störningar”, skriver Naturvårdsverket bland annat onsdagens pressmeddelande.

De släpptes däremot knappast i Dalarna. De förslag till utsättningsplatser som Naturvårdsverket har gått igenom har lämnats av länsstyrelserna i Gävleborg, Västmanland, Örebro, Västra Götaland, Uppsala och Stockholm.
”Vart de väljer att ta vägen sedan går inte att förutse, eftersom de är vilda djur”, påpekas Naturvårdsverket.

På onsdagen publicerade även Svenska Dagbladet en artikel om vad Junseletiken, som tidigare flyttats tre gånger, hittills har kostat staten. Det är en genetiskt värdefull invandrad varg, som bland annat uppehållit sig i Dalarna men som då flyttats. Numera skyddas hon och de berörda samebyarna har fått mer arbete med att samla ihop renhjordar och att hålla koll på tiken.
Priset: 3,7 miljoner så här långt.