Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olämpligt med samlokalisering

Falu Kommun har en lång tradition av skadeförebyggande arbete ett systematiskt arbete och sker i bred samverkan med både landstiget, forskare, frivilligorganisationer och andra kommuner.

Det resulterade i att Falun blev utnämnd till Säker och trygg kommun år 1995 och återcertifierade år 2008.

Bakom arbetsmodellen Säker och trygg kommun står världshälsoorganisationen WHO.

Så långt är det bra.

MEN Räddningstjänsten står nu inför besparing på 6,5 miljoner varav 750 000 kronor vill man göra besparingar på lokaler i Falun.

Den lösning på problemet som man nu slagit fast innebär en distansering till uppdraget, det ligger i sakens natur att det inte blir verksamhetsmässiga synergier effekter genom att blanda biltvätt, förvaring av trädgårdsmaskiner och räddningstjänst i samma lokaler.

Dessutom blir det en rad försämringar till exempel: försämring för samlokalisering med andra aktörer med samma grunduppdrag till exempel: ambulansen, försämrade naturliga rörelsevägar inom stationen, försämrad arbetsmiljö i vagnhall då för små kvarvarande ytor gör att det blir trångt.

Minskade möjligheter att öva i befintliga lokaler, minskade möjligheter att använda terrängfordon för persontransport och inte minst ökad risk för olyckor på gårdsplan då en ökad mängd fordonsrörelser framför utryckningsportarna är oundviklig.

Min fråga blir då: vilka ambitioner har Falu kommun att fortsätta vara en trygg och säker kommun med alla dessa nackdelar som förslaget innebär. Under det kommande skid VM förväntas publiksiffran uppgå till ca 200 000 personer, till detta kommer cirka 800 aktiva, det innebär att risken för att en allvarlig olycka inträffar med så många människor i rörelse ökar dramatiskt. Till detta faktum kommer en viss ökad risk för sabotage, terrorhandlingar och skadegörelse.

Rustar och förbereder sig kommunen för detta genom att hyra ut för ändamålet lämpliga samlokaliseringsytor till biltvättar och förvaring av trädgårdsmaskiner eller har man för avsikt att trygga medborgarnas säkerhet genom andra lösningar som kan vara lämpliga ur säkerhet och ekonomisk synpunkt.

Kristdemokraterna i Falun vill gärna se att Falun inte äventyra medborgarnas säkerhet och att kommunen fortsätter att leva upp till benämningen som gavs av WHO om trygg och säker kommun för medborgarna. Det finns andra sätt att bespara på än på säkerhet och trygghet.

Katarina Gustavsson ersättare i direktionen kd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel