Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ölet som de vill ska smaka Isala

Det pågår någonting unikt i Isala norr om Svärdsjö. Bara där odlas både humle och maltkorn för ölbryggning.
Slår drömmen in kommer namnet Isala Ölgård bli någonting som förknippas med en eftertraktad smak.

Annons

Maltkornen och humleplantorna väntar på att skördas för första gången. Tillsammans ska de bli den första omgången av en helt lokalproducerad ölsort.
De växer alldeles bortom den gamla ladan där Gustav Vasa gömde sig i höet. ­Säkert kunde den flyende och blivande regenten dricka lokalt ett lokalbryggt öl när han passerade Svärdsjötrakten på 1500-talet.
Frågan är hur det smakade.
Det är just det som Henrik Lindgren och Oskar Sohlgren tänker ta reda på. Deras idé är att skapa en ölsort där de själva står för varje delmoment.

De odlar ingredienserna som behövs på plats och de brygger på plats. Vilket är mer unikt än man kan tro.
– En stor del av ölet i Sverige är gjort på importerade råvaror. Och så vitt vi vet är det ingen som odlar både malt och humle som vi gör, säger Oskar Sohlgren.
Henrik Lindgren instämmer.
– Vi är själva förvånade att vi är så unika. På ett sätt gör vi något som är outforskat, men på ett annat sätt är det ju någonting som gjorts i hundratals år i Sverige. Vi har lärt oss genom att titta på äldre litteratur.

Den lite vilda idén är ett resultat av några sociala tillfälligheter. Henrik är uppvuxen i Isala med föräldrar som var jordbrukare på deltid.
Efter många år i Stockholm flyttade han hem och bildade familj. De första åren var han fårfarmare tillsammans med sin fru, men så dök ­Oskar upp i bekantskapskretsen. Oskar hade också blivit mätt på storstan och landat här tillsammans med en kvinna från trakten.
Både Henrik och Oskar insåg snabbt att de hade en gemensam passion för odling och ölbryggning. Därifrån var steget inte alls så långt till att göra någonting i praktiken.

Så med ett visst stöd från Länsstyrelsen för att göra en så kallad förstudie har de sått fröet och väntar nu på den första ”ölskörden” i mannaminne. För sett ett ur ett historiskt perspektiv är det alltså inte alls unikt att odla humle och maltkorn i Sverige för att brygga öl. I den region som vi i dag känner igen som Dalarna och Gävleborg var det dessutom mest frekventa med malt och humleodlingar.
Här odlades dessa ingredienser hur länge som helst innan ölproduktionen industrialiserades. När det hände började producenter förvänta sig en stor, jämn ström av råvaror av en lika jämn kvalitet, som alltid ­resulterade i samma smak. En stor stark skulle, kort sagt, smaka som en stor stark.
Det resulterade i att ölproducenterna började importera det de ville ha och svenska jordbrukare slutade odla humle och maltkorn såsom de gjort sen urminnes tider.

Men på senare år har inställningen och kraven förändrats hos många konsumenter. Många har börjat leta just efter det unika och på senare år har ett hundratal mikrobryggerier poppat upp i Sverige. Men även dessa importerar råvaror främst från Tjeckien, Tyskland, Storbritannien och USA.

Isala Ölgård ska bli mikrobryggeriet som tar steget fullt ut. Om drömmen slår in ska allt göras på plats. Den genomlokala produktionen skulle i så fall göra att smaken varierar från skörd till skörd, beroende på om det regnat eller varit mycket solsken.
– Då kan smaken variera från år till år, säger Henrik.
– Man kan dra paralleller till en vinodling, säger Oskar.
Men oavsett variationen på smaken så är de överens om en sak. Ölet ska smaka Isala och inget annat.

John Leander
john.leander@daladem.se