Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oliver och Daniel lyckades ta var sin SM-medalj i kajakcross


SM-silver och SM-brons tog Oliver Fritz Gunderson och Daniel Händemark vid paddlingstävlingar i Dala-Floda.
Killarna går på Mockfjärdsskolans högstadium och har paddlat fyra respektive tre år.
Efter att de i somras paddlade i Käringforsen för första gången har de utvecklats med stormsteg, säger tränaren Johan
Larsson.
- Då släppte en mental spärr, berättar han.

Att paddla i den skummande forsen och surfa på vågorna i hög fart är härligt, men också farligt. Oliver och Daniel vet att forspaddling har sina risker, och lyssnar noga när tränaren Johan Larsson förklarar hur de ska utföra sina övningar. Idag ska de träna på eskimåsväng och slalom i Lissfors, där Floda forsfarare har sin klubblokal och ett nära samarbete med företaget Kajaktiv.

Båda pojkarna gjort stora framsteg i sommar. Mycket tack vare att de vågade sig på områdets största fors, Käringforsen i Björbo. En mental spärr släppte, förklarar dalslänningen och Kajaktivmedarbetaren Johan Larsson som efterträtt Jonathan Bengtsson som tränare.
- Har man kört den största forsen, kan man köra mindre mer avslappnat. Det är kul att se hur snabbt killarna har utvecklats nu på slutet.

Den grupp Oliver och Daniel tävlade i vid SM-tävlingarna i bestod av tre deltagare. Nervpressen var stor. För första gången tävlade de i boatercross, där man startar gemensamt och tävlar om att snabbast ta sig nedför forsen. Killarna lyckades fullfölja, och har nu sina SM-medaljer.

Pojkarnas pappor, Per Gunderson och Lars Händemark, har också börjat paddla fors.
- Jag provade en gång och sen var jag fast. Det är lite vingligt för en gammal gubbe, men jag kan ju simma, säger Lars Händemark med ett stort leende innan han kliver i sin kajak och paddlar iväg.

Per Gunderson var aktiv för 15 år sedan och har nu fått en nytändning. Han sitter med i Floda forsfarares styrelse och berättar att föreningen ska göra en storsatsning inför nästa sommar.
- Vi har planer på att åka ut i skolorna och berätta och visa film om paddling. Det är synd att vi har så få unga aktiva. Här finns enorma resurser för en riktigt bra ungdomsverksamhet, säger han.

CHARLOTTA RÅDMAN FRANS