Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Adolphson får staty

/


En bronsbyst av visdiktaren, sångaren och gitarristen Olle Adolphson invigs på Södermalm den 2 maj, då den populäre Stockholmsskildraren skulle ha fyllt 82 år.

Annons

Initiativtagare till uppsättningen är paret Jan Agrén och Mona Anderson, som var vänner till Olle Adolphson, och bysten har gjorts av Olle Seglert.

– Olle Adolphson var en nära vän som tillbringade mycket tid på Lilla Sundsholmen i Stockholms skärgård. Vi seglade och lekte med musik tillsammans, berättar Jan Agrén i ett pressmeddelande.

Bysten har finansierats genom en privat insamling bland visdiktarens släkt och vänner och placeras i den lilla park vid Lilla Skinnarviksgränd som fick namn efter Olle Adolphson i april 2014, 10 år efter hans död.

Konstnären Olle Seglert, som också umgicks med Olle Adolphson i skärgården, utbildade sig på Konstfack på 1970-talet men slog inte i yrkeslivet in på konstnärsbanan. Först på senare år har han återvänt till skulpterandet. Porträttbysten av Olle Adolphson är gjord i full skala.

– Min första version var en glad Olle men det stämde inte riktigt. Han var en mer avvaktande person, och solidarisk med sin tid och sin stad, säger Olle Seglert.

Olle Adolphson debuterade 1956 och blev med tiden en av våra främsta vissångare. Han tolkade Evert Taube och Lars Forssell, och skapade med Beppe Wolgers sånger som Trubbel och Det gåtfulla folket. Han skrev också en Mässa på svenska språket.

Minnesdagen för trubaduren inleds med att Kungliga Musikaliska Akademien delar ut Olle Adolphsons Minnespris och stipendium i Ivar Los park, mellan Monteliusvägen och Bastugatan. 2016 års Minnespris går till pianisten, kompositören, arrangören med mera Monica Dominique. Sångensemblen Amanda från Göteborg får årets stipendium.

Efter prisutdelningen blir det promenad till Olle Adolphsons park där en blomsterkrans placeras runt bystens huvud.

Senare på kvällen blir det en festkonsert i Stockholms konserthus till minne av Olle Adolphson med bland andra pristagaren Monica Dominique, Lisa Nilsson och Tommy Körberg.

LÄS MER KULTUR

Annons