Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olycklig konflikt

De har egentligen samma uppfattning i sakfrågan med arbetsmiljön, men olika syn på hur man ska komma tillrätta med problemen, säger Teresa Bergkvist, lokal chef för Sveriges Byggindustrier Dalaregionen. Mycket handlar om samverkan konstaterar hon och önskar att Byggnads och Sveriges Byggindustrier kunnat fortsätta sitta ned tillsammans vid förhandlingsbordet.

Det har inte gått så många dagar sedan Byggnads varsel kom och hon har ännu inte hunnit ha kontakt med alla hon representerar i området. Centralt pratar Sveriges Byggindustrier om Byggnads som LO:s främsta bråkstakar. Teresa Bergkvist håller en lägre profil.

– Men det är viktigt för mig att föra fram att medan Byggnads får det att se ut som BI inte tycker att arbetsmiljön är viktig, så är det vår absolut största fråga. Vi satsar jättemycket på det och ofta tillsammans med Byggnads, förklarar hon.

Dödsolyckor på arbetsplatserna är oacceptabla och BI har självklart en nollvision.
– Det går inte att vara oense om det. Men där vi kanske skiljer oss åt är att vi tror att lösningen för att nå nollvisionen är framförallt genom samverkan, inte genom att skriva in det i kollektiva avtal.

Frågan om underentreprenörer i långa kedjor är viktig även för BI.
– Vi står inte bakom en hantering med oseriösa underentreprenörer, tvärtom - vi agerar tillsammans med Byggnads när vi ser något på arbetsplatserna. I den övergripande frågan är vi överens.
Däremot ser man inte lösningen i att det blir huvudentreprenören som ska ha det totala ansvaret, säger hon.

– Det är en komplex fråga, som får ett komplext svar. Men för min del är ett av de argument jag har lätt att ta till mig här att om man har en kedja där den i toppen ska ta ansvar för fel som den i botten gör, då går ju den som egentligen bär ansvaret fri och kan fortsätta. I förlängningen ger det större utrymme för oseriösa aktörer i botten, menar Bergkvist.

– Vi tror också att det är viktigt att ”genomlysa” hur arbetsplatserna ser ut, att hitta vägar för kontroll tillsammans med myndigheter. Det ligger i allas intressen, säger hon och påpekar att de här frågorna är följden av samhälls- och strukturförändringar.

– Utländska företag vill komma in på marknaden, vi har fri konkurrens och fri rörlighet, men att det blir svårt för de lokala företagen inser vi också. Det är en ny situation och vi behöver jobba med det tillsammans. Vi är överens om att vi inte vill ha oseriösa olagliga företag, fastslår Bergkvist.

Att avtalsfrågan inte är en lönefråga har Byggnads framhållit, men att deras förslag till avtalsändring innebär en kostnadsökning motsvarande 20 %, vill Bergkvist ändå nämna, liksom att man i botten har olika syn på lönefrågan. Byggnads medlemmar är inte lågavlönade, medellönen för en yrkesarbetare i landet är 31 000 kronor, säger hon.

– Att tjäna mindre är ett relativt begrepp. Men 70 kronor timmen är inte okej, vi vill ha seriösa underentreprenörer.
Efter Byggnads strejkvarsel kommer alla förhandlingar att ske via medlare och det är olyckligt, säger Teresa Bergkvist, eftersom man från Sveriges Byggindustriers sida hellre hade suttit tillsammans med förbundet och diskuterat fram lösningar.

Lena Relte