Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olyckskorsning blev säker

I onsdags sattes förbudsskyltar upp vid den olycksdrabbade korsningen intill Noretbron, där trafiken från Solgärdsvägen ska ut på den trafiktäta E45:an.
Därmed är det förbjudet att göra en vänstersväng ut på huvudleden.

Förutom förbudsskyltar visar tre koner och ett vitmålat körfält på att trafikanter endast kan svänga till höger ut på E-45:an.
Olyckskorsningen har varit omdiskuterad i flera år. Avgörande för att myndigheterna agerade var en svår olycka mellan en motor­cykel och en minibuss i slutet av augusti. Flera personer skadades svårt.

Omgående efter olyckan uppgav räddningschef Johan­ Szymanski att han skulle skriva till trafiknämnden med förslag om att förbjuda vänstersväng för trafikanter från Solgärdsvägen.
Ordföranden i trafiknämnden i Mora, Åke Knutz, berättar att han efter olyckan tog kontakt med gatuchefen i Mora, Janko Koen, om någon form av åtgärd
Janko Koen tog ett delegationsbeslut om att förbjuda vänstersväng för trafikanterna från Solgärdsvägen. Den vägen är kommunägd medan Trafikverket ansvarar för E-45:an. Det gjorde att kommunen kunde agera snabbt för åtgärder på sin egen väg.

– Beslutet att förbjuda vänstersväng är en tillfällig lösning under ett år i avvaktan på att utreda situationen för att finna en mera långvarig lösning på korsningen, förklarar Janko Koen.
Den utredningen får kommunen sköta i samförstånd med Trafikverket.

Hans Olander/DT