Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Olycksrisken stor”

Notan för vattenläckan i Björbo kommer att sluta på omkring en halv miljon kronor.
Läckan – 5,5 meter under vägbanan – är reparerad, men det dröjer innan riksväg 66 åter kan öppnas för trafik.
– Ändå hade det kunnat gå mycket, mycket värre, säger Roger Lundkvist, driftledare vid Dala Vatten och Avfall AB, DVAAB.

Roger Lundkvist hoppades på måndagskvällen att läckan skulle kunna repareras under natten till tisdagen.

Men arbetena fick avbrytas då vägbanken var så blöt att det förelåg risk för att grävmaskinen skulle sjunka ner eller rent av välta. Och rasrisken i det djupa hålet var så stor att DVAAB:s personal ändå inte fått gå ner för att reparera ledningen.
– 1 000 kubikmeter vatten hade läckt ut och underminerat vägen. Tjälen bidrog till att hålla upp asfalten, men olycksrisken var uppenbar, säger driftledaren.
Sedan vattnet dikats undan kunde grävmaskinen gräva upp kring den skadade ledningen, som sedan reparerades.

Vägen på 66:an leddes om via en skogsbilväg och den nya älvbron i Dala-Floda. Enligt en representant för väghållaren Peab kan 66:an ”i bästa fall” öppnas någon gång under onsdagen.
Närmare 350 Björbohushåll var utan vatten och fick sedan hämta i en tankvagn vid brandstationen. Under måndagskvällen ordnades en provisorisk ledning förbi läckan och på tisdagen fick samtliga hushåll tillbaka vattnet. DVAAB har dock fått en del klagomål på att vattnet i tankvagnen tog slut och att påfyllningen dröjde.

Dala Cement AB stod i begrepp att gjuta ett antal väggelement, men avsaknaden av vatten ledde till ett produktionsstopp.
– Trots att personalen fick jobba med annat kostar stoppet oss ungefär 150 000 kronor, berättar vd:n Karin Jugas.
Och Roger Lundkvist bedömer att reparationen och en omläggning av huvudvattenledningen kommer att kosta över 300 000 kronor.

Kent Olsson/DT