Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om ett hotat film- och biografmuseum


Riksdagsman Kenneth Johansson (C) lämnade under sin tid i oppositionen två gånger in en motion om statligt stöd till Säters Film- och Biografmuseum.

Den första motionen lämnades 2004 och har nummer 2004/05:Kr237. Där vill Kenneth Johansson att museet ska få ett såkallat nationellt uppdrag.
Kenneth Johansson skriver bland annat: ”Jag anser att museet ska tilldelas ett nationellt uppdrag, vilket möjliggör en samordning av museiaktiviteterna på området i vårt land, samt utveckla internationella kontakter med utländska filmmuseer och arkiv.”
Nästa motion kom året därpå. Motion 2005/06:Kr278 och lyder i sin helhet:

”Nationellt uppdrag till Säters film- och biografmuseum av Kenneth Johansson (c)
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett nationellt uppdrag till Säters film- och biografmuseum.
Motivering Säters film- och biografmuseum har utvecklats positivt sedan starten 1989. Privatpersoner, organisationer, filmbranschen och Sveriges Television AB har donerat stora samlingar. Museiverksamhet i Säter är, i högsta grad, en nationell angelägenhet. Museet inrymmer, förutom samlingarna, en biografsalong där ett 50-tal personer kan se film och prova biografstolar från olika epoker. Museet är öppet för allmänheten under sommaren, och övriga delar av året tas grupper emot.
Museet är en stor nationell tillgång. 1995 tilldelades det en guldbagge för kreativa insatser. Kommunen och Länsstyrelsen i Dalarna har anslagit ekonomiska medel, åtminstone för 2006. Jag anser att museet ska tilldelas ett nationellt uppdrag, vilket möjliggör en samordning av museiaktiviteterna på området i vårt land samt att utveckla internationella kontakter med utländska filmmuseer och arkiv. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 27 september 2005
Kenneth Johansson (c)”

Efter detta har det varit väldigt tyst i frågan. 2006 vann ju som bekant den borgerliga alliansen valet. Däremot går det att hitta Kenneth Johanssons namn på tre motioner som berör filmarkivet i Grängesberg, men när det gäller ett museum i Säter så blev han tyst.

LENNART GÖTESSON