Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om tre veckor står fem vindkraftverk på Tavelberget

Vindkraften på Tavelberget byggs nu ut- snabbt som vinden.
Inom tre veckor ska fem vindkraftverk stå på plats. Det första reses nu på fredag.
- Hittills har det gått bra. Vi ligger före i tidsschemat, säger Niklas Lundaahl vid Dala Vind AB.

Varje vindkraftverk ska generera el som motsvarar behovet för cirka 1 300 hushåll.
- Totalt blir det elkraft för närmare 6 500 hushåll, säger Niklas Lundaahl.
Berget är just nu en byggarbetsplats som myllrar av grävmaskiner och lastbilar. Falu Elnät lägger ned kabel. Ett tiotal personer från Siljans Schakt är sysselsatta med vägarbetena. Skogsvägen förstärks och byggs ut två kilometer där verken placeras med femhundra meters mellanrum. Fundamenten är klara.
- Det går åt åttio lastbilar med betong för att gjuta vart och ett av fundamenten, säger Niklas Lundaahl.
I förrgår kom den jättelika kranen upp som ska lyfta verken. Ett tjugotal personer är involverade i själva lyften. Det danska företaget Vestas som byggt och monterat de flesta vindkraftverk i Dalarna står även bakom Tavelbergets.

Det blåser
Alla verken forslas med båt till Iggesund från Danmark. Verken är 105 meter höga och tornen transporteras i fyra delar. Varje vinge är 45 meter lång, snurran blir alltså det dubbla när den roterar. Maskinhuset som sitter högst upp i tornet är den tyngsta delen och väger 70 ton.
Det blåser på toppen av Tavelberget och det är förstås som det ska med tanke på vindkraften. Men när verken monteras får det inte blåsa för mycket.
- Montaget är gjort på två dagar för varje verk om det inte blåser, säger Claes Svensson från Vestas.
Den här dagen tror han att vindstyrkan är lite på gränsen till för hög.
På många håll väcker vindkraften protester från omgivningen. Men vindkraften på Tavelberget är ett lokalt initiativ från Lingheds intresseförening.
- Ortsbor kontaktade mig. Dala Vind är ett regionalt bolag, en del Linghedsbor äger marken och det finns inga motstående intressen. Det går inte att gömma vindkraftverken men det är ingen som tycker att de stör. Markägarna får också bättre vägar, säger Niklas Lundaahl.

Överlåts i september
I området på Tavelberget bedrivs vanligt skogsbruk och marken har, enligt Niklas Lundaahl, inga höga naturvärden som måste skyddas.
I september ska vindkraften överlåtas till ägarna. Dala Vind AB behåller två av verken, Falu Energi&Vatten tar över två och det femte delas av Envikens Elkraft och Dala Vindkraft ekonomisk förening. Den senare är en av Sveriges största vindkraftföreningar. Där erbjuds allmänheten att köpa andelar och Linghedsborna har fått förtur.
- Men försäljningen går inte så jättefort. Det beror nog på skattefrågorna, säger Niklas Lundaahl.
Falu kommun stödjer vindkraftbygget men köper inte in något vindkraftverk som var planen från början. Osäkerhet kring lönsamhet och juridiska aspekter gör att kommunen överlåtit inköpet till sitt bolag Falu Energi & Vatten.

SYLVIA KJELLBERG
023-475 92
sylvia.kjellberg@daladem.se