Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omfattningen av skadorna ännu oklara

Den misstänkta mordbranden på Tallmogården är i ett skede där frågetecknen fortfarande radas upp. Under onsdagen hade polisen ännu inga tekniker på plats för att söka spår efter det de allra flesta tror – att någon med berått mod försökte bränna ner anläggningen.

Polisens pressinformatör Bo Eriksson meddelade dock i går förmiddag att den tekniska undersökningen ”kanske” inleds i dag, torsdag.

En orsak till att teknikerna till synes inte har haft bråttom till den misstänkta brottsplatsen är att de skadade delarna på byggnaden måste vara nedkylda innan undersökningen kan inledas.

– Dessutom har teknikerna haft en hel del annat att jobba med, tillägger Bo Eriksson.

Som en konsekvens av detta har också försäkringsbolagets utredning bromsats ned. Arbogaföretagaren Henrik Eriksson, som planerar att starta ett asylboende på anläggningen, var visserligen själv på plats i tisdags.

– Men jag är nog fel person att svara på hur omfattande åtgärderna blir på grund av rök- och brandskadorna.

Det mesta tyder dock på att skador inte blev så stora att planerna på ett asylboende stoppas.

Henrik Eriksson betonar samtidigt att det inte finns någon som helst automatik i att det blir ett boende, även om Migrationsverket kommer med ett slutligt besked.

– Det har upphandlats extremt många platser ute i landet, och det hela handlar om att verket vill säkerställa en beredskap på att kunna erbjuda boenden, förklarar han.

– Jag tycker att allt fokus ska riktas mot att hitta den eller de personer som gjort det här.

Det var också därför han i tisdags utfäste en belöning på 10 000 kronor till den som kan bidra med tips eller information som leder till att förövarna kan gripas – om polisens utredning bekräftar brottsmisstanken.

Harri Sternljung
harri.sternljung@dt.se