Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omhändertog hund från missbrukare

En hund i Falun har omhändertagits av Länsstyrelsen enligt djurskyddslagen.
Orsaken är att ägaren, en kvinna med missbruksproblem, inte kan ta hand om hunden.

När den 39-åriga kvinnan blev inlagd på Falu lasarett på grund av sitt missbruk, lämnades hunden ensam. När ambulansen hämtade kvinnan kom hennes granne hem. Grannen frågade ambulanspersonalen vad som skulle hända med hunden. Han fick rådet att kontakta polisen.
Grannen gjorde så, men polisen kunde inte heller ta hand om hunden.

Grannen vände sig då till socialkontoret. Men även där blev svaret att man inte kunde göra någonting. Till sist togs hunden omhand av en sjuksköterska på den avdelning där kvinnan lagts in för behandling.
Det framkom att den missbrukande kvinnan inte kunde ta hand om sin hund heller innan hon blev inlagd. Under det senaste året ska hon ha ringt till grannen upprepade gånger, alla tider på dygnet för att få hjälp med hunden.

Hon har då själv varit för påverkad för att ta hand om hunden. Grannen har bara kunna hjälpa henne ibland.
Mot den bakgrunden har länsstyrelsen beslutat att ta hunden ifrån kvinnan, med stöd av djurskyddslagen. Så snart som möjligt kommer länsstyrelsen att meddela kvinnan om hunden ska ”säljas, överlåtas på annat sätt eller avlivas”.

John Leander
john.leander@daladem.se