Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omsorgsstyrelsen har nu 4,2 miljoner kronor i underskott


Personalkostnaderna för vård- och omsorg har rusat i väg. Per sista juli visar kontot minus 5,5 miljoner kronor. Det innebär att omsorgsstyrelsen förbrukat sin ekonomiska buffert och har nu ett underskott på 4,2 miljoner kronor. Nu har det trampats på bromsen och bland annat är det stopp för timvikarier.

- Det ser riktigt illa ut, säger socialchef Annika Strand om det ekonomiska läget för socialtjänst och vård- och omsorg.
Sedan tidigare har det varit känt att kontot för försörjningsstöd ligger back med två miljoner kronor och kontot för vårddygn med 1,5 miljoner kronor minus.
Under juni och juli har personalkostnaderna för vård- och omsorg rusat iväg. Kontor visar nu minus 5,5 miljoner kronor.
- Det är skrämmande hur kostnaderna har accelererat under juni och juli, säger Annika Strand.

Även om förvaltningen ännu fullt ut inte hunnit analysera orsakerna till detta säger Annika Strand att en orsak kan var den heltidssatsning som kommunen gjort och som gett personalen möjlighet att få heltid. För att mota det måste det till en bättre schemaläggning.
- Vi måste tänka nytt, säger Annika Strand.
Med det som hänt under sommaren har den ekonomiska buffert som omsorgsstyrelsen hade i budgeten förbrukats. Siffrorna pekar istället på ett underskott på 4,2 miljoner kronor.
Annika Strand har tagit fram ett antal punkter för att få ordning på ekonomin och nå ett nollresultat vid årsskiftet.
Bland annat har timvikariestopp införts och som till att börja med kommer att gälla augusti ut.

Vidare ska det ske en uppsnabbning av processen med schemaläggning och vikarieanvändning.
Annika Strand säger att det måste till en resurs som samordnar de leasingbilar som personalen använder sig av.
Förvaltningarna vård och omsorg samt socialtjänsten ska ta fram en lista med möjliga besparingar som motsvarar sex miljoner kronor.
- Vi måste anpassa verksamheten till den kostym vi har, säger omsorgsstyrelsens vice ordförande Jan-Åke Andersson (S)
Vid omsorgsstyrelsen sammanträde under tisdagen tillsattes en budgetgrupp bestående av Wojje Nedzewicz (MP), Jan-Åke Andersson (S) och Sven-Olof Ekström (FP) samt socialchef Annika Strand och resultatenhetscheferna Carina Johansson och Ulla Irving.

MIKAEL ERIKSSON